Japan bepleit vaste zetel in de V-raad

NEW YORK, 28 SEPT. De Japanse minister van buitenlandse zaken, Yohei Kono, heeft gisteren in de Verenigde Naties gepleit voor een permanente zetel voor Japan in de Veiligheidsraad van de VN.

Yono betuigde zijn diepe spijt over de Japanse agressie tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar zei dat Japan nu “een land van vrede” was. Kono gaf een opsomming van de Japanse bijdragen aan de vredesoperaties van de VN en de grote financiële inspanningen die Tokio zich getroost heeft ten behoeve van de wereldvrede. De Japanse minister betoogde dat op grond daarvan zijn land het verdient permanent in het belangrijkste lichaam van de volkerenorganisatie te worden opgenomen.

De huidige Veiligheidsraad bestaat uit vijf permanente leden: de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk (de overwinnaars uit de Tweede Wereldoorlog) en tien roulerende leden voor de andere 179 lidstaten. In de VN zijn stemmen opgegaan om het aantal permanente leden inderdaad uit te breiden, maar een comité van de VN kon vorige maand geen overeenstemming bereiken over een voordracht. Behalve Japan, hebben ook Duitsland, Brazilië, India en Nigeria belangstelling getoond voor een permanente zetel. (AP)