Gemeenten: uittreksels op beveiligd papier

ROTTERDAM, 28 SEPT. Uittreksels uit het persoonsregister en de burgerlijke stand zullen dit najaar in twaalf gemeenten op beveiligd waardepapier worden uitgegeven. Op het nieuwe papier zullen onder meer geboorte-, overlijdensakten en uittreksels uit het bevolkingsregister worden uitgegeven. Wanneer de proef bevalt, zullen ook de andere gemeenten in Nederland het waardepapier krijgen.

Het nieuwe papier is ontwikkeld en geproduceerd door Sédas bv in Haarlem en kent een groot aantal beveiligingskenmerken. Wanneer het waardepapier wordt gekopieerd worden op de kopie onder meer de woorden 'kopie copy copie' zichtbaar. Het gekleurde papier is op de formaten A4 en A5 gemaakt. Het bevat een watermerk met daarin herhaald de letters NL. Door het ingewikkeld kleurverloop en het gebruik van microtekst is het maken van een kleurenkopie zonder kleurverschil onmogelijk. Bovenin het document bevindt zich een tekstregel in microtekst, die alleen met behulp van een vergrootglas is te lezen.

De eerste exemplaren zijn dinsdagavond door VNG-directeur G. Fleers aangeboden aan staatssecretaris Kohnstamm van binnenlandse zaken. Dit gebeurde op een tweedaags congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over burgerzaken, fraudebestrijding en beveiliging in Noordwijkerhout. Volgens Fleers is die stap genomen mede omdat verzekeringsmaatschappijen de afgelopen jaren voor vele miljoenen guldens zijn opgelicht door fraude met bijvoorbeeld overlijdensakten.

Sédas staat voor SDU (Staatsdrukkerij en Uitgeverij), Joh. Enschedé en Zn., documents and systems. Gemeenten hebben al miljoenen exemplaren besteld. De gemeenten die met het nieuwe papier beginnen zijn: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Apeldoorn, Haarlem, Zaanstad, Dordrecht, Amersfoort, Zoetermeer en Haarlemmermeer.