FC Twente laat kans op verlenging liggen

BOEDAPEST, 28 SEPT. Het duel had de historie in moeten gaan als 'Het Wonder van Boedapest'. Zo had de trainer van FC Twente, Issy ten Donkelaar, zijn spelers wijsgemaakt. Kispest Honved weigerde evenwel mee te werken. Tot het laatste fluitsignaal mochten de Twentenaren hopen op een stunt, maar uiteindelijk hield Honved stand. Eén doelpuntje kwamen de spelers uit Enschede tekort om de tweede ronde van de UEFA Cup te halen, 1-3.

De teleurstelling van de uitschakeling won het na afloop bij Ten Donkelaar van het geluk van de zege. Met een nare smaak dacht hij terug aan de eerste wedstrijd, waarin FC Twente thuis tegen een vrijwel onoverbrugbare achterstand van 4-1 opliep. “Als we toen niet zo slecht hadden gespeeld, als we toen geen individuele fouten hadden gemaakt, als.... Veel schiet je er niet mee op, maar toch moest ik er na deze wedstrijd vaak aan denken”, aldus Ten Donkelaar.

Hoewel FC Twente moest aanvallen, kon de ploeg na de eerste helft opgelucht adem halen. Want met een beetje meer zuiverheid aan de kant van de aanvallers van Honved was de koploper in de eredivisie toen al kansloos geweest.

Twente reageerde daarna alert. Vurens zette in de 32ste minuut een combinatie op met Platvoet, die via Mols de inmiddels doorgelopen Vurens weer bereikte. De oud-Spartaan controleerde de bal even en schoot zachtjes in, 0-1. Twente had veel meer balbezit, maar deed weinig met dat voordeel. De opbouw verliep traag. Het in de competitie zo goed spelende spitsenduo Mols en Platvoet werd amper in stelling gebracht. Alleen de redelijk spelende Vurens en Boerebach zorgden voor miniem gevaar.

Zo nu en dan gaf het zwak verdedigende Honved mogelijkheden weg, maar Mols' treffer in de negende minuut werd, randje buitenspel, afgekeurd en diens kopbal in de 38ste minuut ging naast.

In de tweede helft gedroegen de Twentenaren zich aanvankelijk als uitgeschakelde voetballers. Pas na de treffer van Illes, die in de 59ste minuut een dubieuze strafschop benutte, zette Twente aan. Alsof de formatie toen pas besefte dat de kans op het bereiken van de tweede ronde heel reëel was tegen deze tegenstander.

“Het duurde even voordat de spelers waren gewend aan de nieuwe samenstelling”, aldus de trainer van Twente. “Maar later in de wedstrijd ging het beter. Toen speelden we compact en was de aansluiting tussen de linies beter verzorgd.”

In de 67ste minuut resulteerde het Twentse offensief in een doelpunt van Ellerman, die na rust Platvoet verving. Nauwelijks tien minuten later speelde de oud-PSV'er opnieuw een belangrijke rol. Bij een direct ingeschoten vrije trap van Boerebach zou Ellerman buitenspel hebben gestaan. “Onmogelijk”, reageerde Ten Donkelaar. “Ik zat in de dug-out precies in de lijn van het schot. Ellerman stond absoluut niet buitenspel, dat zou een pupillenfout van hem zijn geweest.”

Scheidsrechter Melnitsjoek had geen boodschap aan de protesten en keurde de treffer af. Zes minuten voor tijd probeerde hij zijn fout goed te maken door de Hongaarse middenvelder Milinkovic voor een licht vergrijp zijn tweede gele kaart, dus rood, te geven. Na de doeltreffende vrije trap van Boerebach in de 86ste minuut hoopte Twente alsnog op een stunt, maar meer dan een kansje voor Mols zat er niet in.