EK 2000: overheid wil bijdrage KNVB in kosten politie

EINDHOVEN, 28 SEPT. Nederland en België zijn gezamenlijk de enige kandidaat voor de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal in het jaar 2000. Maandag sloot de inschrijftermijn bij de UEFA. De Europese voetbalbond neemt uiterlijk in april 1995 een beslissing en kan tot die tijd nog de plannen afkeuren en andere landen uitnodigen een voorstel in te dienen.

De bondsvoorzitters van de KNVB en de KBVB zijn uiterst optimistisch over hun kansen. “Wij zijn er van overtuigd dat we EURO 2000 naar de Lage Landen halen”, zei de voorzitter van de Belgische voetbalbond, Michel D'Hooghe, gisteren op een persconferentie in Eindhoven. “Wij waren aan zo'n toernooi toe”, vond de voorzitter van de Nederlandse bond, Jeu Sprengers.

De komende weken zal de organisatie-commissie van de UEFA (twaalf man, waaronder een Belg en een Nederlander) de voorstellen bestuderen. De stadion-commissie moet haar oordeel geven over de aangewezen, maar nog lang niet beschikbare accommodaties. In Brussel en Rotterdam wordt verbouwd, in Amsterdam gebouwd. In Arnhem staat nog niets. In Luik, Brugge en Utrecht bestaat alleen de intentie om de capaciteit van de bestaande stadions te vergroten.

Nederland verloor in 1992 de strijd om de organisatie van het EK in 1996 van Engeland. Daarna groeide het idee om de eindronde samen met België te organiseren. In 1992 in Zweden deden aan het EK nog acht landen mee, vanaf 1996 zijn dat er zestien. Nederland en België zullen als organiserende landen rechtstreeks geplaatst zijn. Mogelijke concurrenten van de Lage Landen waren Spanje en de combinatie Zwitserland en Oostenrijk. In Spanje wilde de overheid niet meewerken, in de Alpenlanden zijn de stadions nog kleiner dan in België en Nederland.

De KNVB en de KBVB overhandigden vorige week donderdag het bidbook aan de UEFA. Een belangrijk aspect was de garantiestelling van de beide regeringen voor de kosten van de veiligheids-aspecten gedurende het EK. De Nederlandse regering heeft een bedrag van veertien miljoen gulden gegarandeerd, de Belgische regering ongeveer evenveel. Daarbij verlangt de Nederlandse regering dat de KNVB tien procent van die kosten op zich neemt. Daar wordt nog over onderhandeld. “Wij betalen uit principe niet voor de inzet van politie”, zei de directeur van de KNVB, Harry Been.

EURO 2000 verwacht ongeveer één miljoen kaarten te verkopen voor prijzen van 60 tot 360 gulden per stuk. De inkomsten van het toernooi zijn voor de UEFA. Daarvan mag de organisatie 20 procent van de kaartverkoop en 10 procent van de opbrengst van de TV-rechten houden. Het budget van de organisatie zal ongeveer 30 miljoen gulden bedragen. De volledige uitgaven en kosten voor het evenement worden, volgens een studie van de universiteiten van Rotterdam en Leuven, geschat op 600 miljoen gulden. Daarvan zullen de overheden ongeveer 50 miljoen moeten betalen. De belastingopbrengsten worden geschat op 285 miljoen, de 'toeristische uitstraling' op 100 tot 200 miljoen, de werkgelegenheid op 5.600 manjaren.

Het EK wordt gespeeld van 10 juni tot 2 juli 2000. De eerste van de 31 wedstrijden is in Brussel, de finale in Amsterdam of Rotterdam. De keuze tussen de twee steden wordt voorlopig nog niet gemaakt. Die hangt bijvoorbeeld af van de medewerking van de lokale overheden in de komende jaren. België speelt zijn wedstrijden in België, Nederland in Nederland, de andere veertien landen zowel in Nederland als in België. Bij de UEFA is het voorstel ingediend voor een wedstrijdschema waarin Nederland en België elkaar tot de finale zullen ontlopen.

Er moet volgens de reglementen in minimaal acht, maximaal tien stadions worden gespeeld. Daarbij is de eis: minimaal 30.000 plaatsen, alleen zitplaatsen en vrijwel volledig overdekt. Voorlopig zijn er in beide landen vijf stadions aangewezen. In België zijn dat het Anderlecht-stadion in Brussel (30.000), het oude Heizel-stadion in Brussel dat nu wordt gerenoveerd (40.000), Luik (25.000), Brugge (17.000) en Charleroi (17.000). In Nederland zijn dat De Kuip in Rotterdam (53.000), het nieuwe stadion in Amsterdam dat volgend jaar klaar moet zijn (50.000), het PSV-stadion (30.000), een nieuw stadion in Arnhem dat alleen nog op papier bestaat (30.000) en De Galgenwaard in Utrecht, dat de capaciteit zal moeten verdubbelen (nu 15.000). De voetbalbonden hebben de steun gekregen van de lokale overheden voor de plannen om de stadions aan te passen.