Door 'plakken' in het AOV gerold

EINDHOVEN, 28 SEPT. “Mijn moeder riep dan: help eens even plakken.” Dat was het eerste contact van Edgar Driesen met het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) toen zijn moeder vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen administratieve klussen voor de partij deed. “Zo ben ik er ingerold en toen ik later het partijprogramma van het AOV las, was dat een openbaring voor mij.”

Driesen (31), sinds kort lid van het AOV, werkt nu fulltime op het partijbureau in Eindhoven. Gisteren stelde hij zich ook beschikbaar als penningmeester-secretaris van de jongerenafdeling in oprichting. Het bestuur van de 'jongeren' bestaat uit drie leden die allen door hun ouders of grootouders geïnteresseerd raakten in het AOV. Esther Leemans (24) is voorzitter en kwam via haar vader bij de partij. Vice-voorzitter Esther Batenburg raakte via haar grootvader, voorzitter van het AOV, enthousiast. Twee andere bestuursleden zijn 'gewoon' met het lot van ouderen begaan.

“We willen een stichting oprichten die als rechtspersoon lid wordt van het AOV en een intermediaire functie heeft naar jongeren toe”, zegt Driesen, “Jongeren kunnen zo voorgelicht worden over het ouder worden.” Driesen voelt zich met zijn 31 jaar nog niet oud en de AOV-omgeving doet hem ook niet eerder vergrijzen. “Ik heb hier een leuke baan en ik wil die jongerenafdeling opzetten maar politieke ambities heb ik niet. Wie penningmeester wil worden kan die plek zo van mij krijgen.”

Vooralsnog is de stichting-in-oprichting ondergebracht op het partijbureau in Eindhoven. Van subsidie-aanvraag is nog geen sprake omdat pas geld wordt toegekend aan politieke jongerenorganisaties vanaf 750 betalende leden. Driesen: “We drinken hier gewoon koffie die voor ons klaar staat en we maken gebruik van de telefoon. We streven geen onafhankelijkheid na omdat we het juist samen met de ouderen willen doen.”

Naar het aantal leden van de jongerenafdeling kan Driesen slechts gissen. “We zijn nu met vijf mensen uit Eindhoven en twee uit het land. Dus aantallen van honderden leden kunnen we op onze buik schrijven. We verwachten dat het AOV binnen vier jaar een smoelwerk heeft naar jongeren toe. Dan hebben we ons doel bereikt.”