Doden Kabul

ISLAMABAD, 28 SEPT. In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren meer dan vijftig doden gevallen en ruim 200 mensen gewond geraakt toen een groot aantal raketten en mortiergranaten insloeg. Enkele projectielen belandden te midden van een groep bruiloftsgasten; van hen kwamen veertig om het leven. Radio Kabul gaf als officieel dodental 58 op. Volgens de Pakistaanse televisie is bij de beschietingen ook de Pakistaanse ambassade getroffen. De aanvallen zijn vermoedelijk het werk van de troepen van premier Gulbuddin Hekmatyar, die al geruime tijd in onmin leeft met de president van het land, Burhanuddin Rabbani.

Na het verdrijven van het communistische bewind in april 1992 - onder meer dankzij de samenwerking tussen Hekmatyar en Rabbani - keerden de verschillende facties van het islamitische verzet zich tegen elkaar. In januari van dit jaar barstte de strijd echt los. Kabul, dat onder controle is van Rabbani, ligt sindsdien bijna dagelijks onder raketvuur. Behalve Hekmatyar is ook de noordelijke Oezbeekse 'warlord' Rashid Dostam een felle bestrijder van Rabbani. De onderlinge strijd heeft in twee jaar tijd aan meer dan 11.000 mensen het leven gekost. (AP, AFP)