BolsWessanen en Campari akkoord met drankenfusie

ROTTERDAM, 28 SEPT. Het voeding- en drankenconcern BolsWessanen en de Italiaanse drankenfabrikant Campari zijn het vandaag eens geworden over de fusie van hun drankenactiviteiten in Italië. De overeenkomst kan volgens BolsWessanen het begin zijn van internationale samenwerking tussen beide bedrijven.

In juli lekte al via Italiaanse kranten uit dat Campari en BolsWessanen praatten over nauwe samenwerking. BolsWessanen zal in ruil voor zijn Italiaanse drankenactiviteiten een belang van “tenminste” éénderde verwerven in het aandelenkapitaal van Campari wereldwijd.

Niet bekend

Beide bedrijven verwachten dat de samenwerking tussen december dit jaar en januari 1995 definitief kan worden afgerond. Het wachten is nog op goedkeuring van de Italiaanse overheid in verband met kartelwetgeving. Daarnaast zullen, zoals gebruikelijk bij een fusie, accountants van beide bedrijven inzage krijgen in de boeken van de fusiepartner.

BolsWessanen maakte vanmorgen bekend dat “in de naaste toekomst” internationale samenwerking met BolsWessanen zal worden nagestreefd. De distributienetwerken van beide bedrijven vullen elkaar internationaal goed aan. Campari verwerft als gevolg van de fusie in Italië het groottse alcoholvrije aperitievenmerk in Italië, Crodino, volgens BolsWessanen “een ook in Nederland sterk groeiend merk”. Ook verwerft Campari het aperatief Cynar (vooral populair in Italië, Zwitserland en Zuid-Amerika populair), mineraalwaters en een aantal andere merken.

BolsWessanen (totale omzet circa 5,15 miljard gulden) boekte vorig jaar in Italië (585 werknemers) een omzet van 370 miljoen gulden. De totale omzet van Campari (850 werknemers) bedroeg in 1993 circa 450 miljoen gulden. Bij Davide Campari in Italië zal een directieteam worden gevormd, waarin de directie van Bols-Italië vertegenwoordigd zal zijn.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van BolsWessanen, die gisteren sloot op 33,30 gulden, vanmorgen met 1,60 gulden nadat het fusienieuws bekend werd gemaakt. De samenwerking met Campari versterkt het - de afgelopen maanden geschokte - vertrouwen van beleggers in BolsWessanen, zo voerden analisten aan als verklaring voor de koerswinst. Begin deze maand riep BolsWessanen de toorn van beleggers over zich af door tegen de verwachtingen in een daling van de halfjaarcijfers bekend te maken. Analisten en beleggers beschuldigden BolsWessanen ervan al maanden op de hoogte te zijn van lagere resultaten als gevolg van tegenvallende verkopen in de drankensector.