Amerikaanse militair omgekomen op Haïti

PORT-AU-PRINCE, 28 SEPT. In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is gisteren een Amerikaanse soldaat om het leven gekomen. De militair, de eerste Amerikaan die is gedood sinds het begin van de Amerikaanse invasie op Haïti, stierf aan een schotswond die hij zichzelf had toegebracht.

In Washington lieten woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van defensie weten dat het “kennelijk” om zelfmoord ging; Amerikaanse woordvoerders in Port-au-Prince betwijfelden dit; gezegd werd dat het mogelijk om een ongeluk ging.

In een armenwijk van Port-au-Prince hebben duizenden Haïtianen gisteren de opslagplaatsen van een katholieke hulporganisatie geplunderd, waarbij onderling veel geweld werd gebruikt. In de opslagplaatsen lagen voorraden bonen en rijst. Bij de gevechten om het voedsel werd een oude vrouw ernstig gewond toen ze onder de voet werd gelopen. In Port-au-Prince heerst een ernstig voedseltekort.

Amerikaanse militairen hebben gisteren de voorbereidingen voor de terugkeer van president Aristide naar Haïti voortgezet. Ze sloten het parlement en het stadhuis van de Haïtiaanse hoofdstad van de buitenwereld af en legden er prikkeldraad omheen.

Een poging Haïtianen ertoe te bewegen hun wapens in te leveren door ervoor te betalen, heeft gisteren niet veel succes gehad. Slechts vier mensen kwamen gisteren opdagen met een geweer, twee pistolen en een traangasgranaat. De Amerikanen hebben beloningen van vijftig tot driehonderd dollar uitgeloofd voor wapens die door burgers worden ingeleverd. (Reuter, AFP, AP)