Algiers maant tot kalmte, Berbers trekken ultimatum in

ALGIERS, 28 SEPT. De Algerijnse regering heeft gisteren tot kalmte gemaand rond de ontvoering van de Berberse zanger Matoub Lounès in het Berbergebied Kabylië. Een ultimatum van de Berberse Culturele Beweging (MCB) aan de ontvoerders - moslim-extremisten dan wel andere radicale groepen - is vandaag ingetrokken “om een veilige terugkeer van ons nationaal symbool alle kans te geven”. De MCB had gedreigd een “totale oorlog” te lanceren tegen de ontvoerders en “allen die hen steunen” als de 38-jarige zanger vanochtend niet ongedeerd werd vrijgelaten. Van Matoub is tot vanmiddag niets vernomen; geen enkele groep had tot dan de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist.

De MCB waarschuwde gisteren te beschikken over “de noodzakelijke middelen om vastbesloten te reageren”. Het Algerijnse ministerie van binnenlandse zaken op zijn beurt merkte op dat het tegen de wet is het recht in eigen hand te nemen. “Enigerlei actie die de weg bereidt voor anarchie (..) zal niet worden getolereerd”, aldus de autoriteiten. Algiers veroordeelde de ontvoering anderzijds “met verontwaardiging”, en gaf “elementen die vijandig staan ten opzichte van Algerije en zijn eenheid” daarvan de schuld.

Het bergachtige Kabylië heeft zich altijd min of meer vijandig opgesteld ten opzichte van het centrale gezag in Algerije. Het fundamentalisme heeft er evenmin voet aan de grond gekregen.

Van het voortgaande geweld in Algerije is opnieuw een rechter het slachtoffer geworden. Hij is gisteren met doorgesneden keel aangetroffen in Médéa, 80 kilometer ten zuiden van Algiers. Hij was maandag door twee gewapende mannen ontvoerd uit een voorstad van Algiers in de 'Driehoek van de Angst', zo genoemd naar de talloze aanslagen die er zijn gepleegd. Sinds december 1992 zijn ongeveer 20 rechters door moslim-extremisten in Algerije vermoord. (Reuter, AP, AFP)