Aanslag op toeristen in Egypte

KAIRO, 28 SEPT. Twee Egyptenaren en een Duitse toerist zijn gisteren gedood bij een aan moslim-extremisten toegeschreven aanslag in de Egyptische toeristenplaats Hurghada aan de Rode Zee. Twee mensen werden gewond. De Egyptische politie, die onmiddellijk een grootscheepse zoekactie ondernam, heeft 35 mensen opgepakt. De autoriteiten speculeren dat de daders afkomstig zijn uit Qena, waar extremistische activiteit de laatste weken is geëscaleerd.

Twee mannen openden vanuit een vrachtwagentje het vuur op een groep Duitse toeristen die in de bazaar van Hurghada aan het winkelen waren. De daders vluchtten een naburige arme volkswijk in. Hurghada trekt voornamelijk Duitse en Italiaanse toeristen, die er komen duiken.

In een afzonderlijk incident openden moslim-extremisten het vuur op een trein die vanuit Kairo op weg naar Aswan was. Bij deze aanval, bij de stad Mallawi - een fundamentalistisch bolwerk op 220 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad - werden twee Egyptenaren gewond. Ook hier lanceerden de veiligheidsdiensten een grote operatie.

Na een relatieve rustpauze van enkele maanden in de gewelddadige campagne van moslim-extremisten voor een islamitisch bewind in Egypte, met name als gevolg van een harde tegenactie door de Egyptische regering, werd in augustus weer een aanslag op toeristen gepleegd. Daarbij werd een Spaanse jongen gedood. Sinds enkele weken is het aantal confrontaties tussen veiligheidsdiensten en extremisten in het zuiden van Egypte aanzienlijk gegroeid.

De aanslag in Hurghada betekent een tegenslag voor de Egyptische toeristenindustrie, die zich juist weer wat begon te herstellen na enkele rampzalige seizoenen als gevolg van de extremistische activiteit. Toerisme is een van Egyptes belangrijkste bronnen van inkomsten. (Reuter, AP, AFP)