Zes doden bij gewapend treffen in Tsjetsjenië

GROZNY, 27 SEPT. Bij een gewapend treffen tussen militairen van het Tsjetsjeense regeringsleger en leden van een oppositionele militie zijn gisteren zes doden gevallen. Onder hen was de tweede man van de Voorlopige Raad, de belangrijkste bundeling van oppositiekrachten tegen het bewind van de president van Tsjetsjenië, Dzjochar Doedajev. Het treffen had plaats bij het dorp Bratskoje in de regio Nadteretsjny, die in handen is van de oppositie. Vijftig regeringssoldaten raakten er slaags met troepen van de Voorlopige Raad. Aan beide kanten vielen drie doden. Onder hen bevond zich Joenoes Tagirov, chef van de contra-spionagedienst en plaatsvervangend leider van de Voorlopige Raad, een belangrijk man in Tsjetsjenië, omdat hij de kleinzoon was van sjeik Deni Assanov, een van de belangrijkste traditionele religieuze leiders van het land.

Volgens een woordvoerder van de Voorlopige Raad was het de regeringstroepen er met hun expeditie naar door de oppositie beheerst gebied om te doen Tagirov te doden.

De strijd tussen het regeringsleger en de milities van de vele oppositionele groepen nam in intensiteit toe sinds de oprichting van de Voorlopige Raad, met steun van de Russische regering. Het doel van de raad is de omverwerping van president Doedajev, de man die in 1991 eenzijdig de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië uitriep en het land losmaakte van Rusland. (AFP)