Weer visoorlog in Barentszee

REYKJAVIK, 27 SEPT. In het Noordpoolgebied is de 'kabeljauwoorlog' tussen IJsland en Noorwegen gisteren weer opgelaaid. De IJslandse ambassadeur in Oslo, Eidur Gundasson, heeft bij het Noorse ministerie van buitenlandse zaken protest aangetekend tegen “illegale activiteiten” van de Noorse kustwacht. Deze had het afgelopen weekeinde de inzittenden van twee IJslandse treilers gearresteerd wegens “het illegaal vissen in de Noorse commerciële zone” die rondom Spitsbergen, in de Barentszee loopt. De inzittenden van beide schepen werden bekeurd en de treilers en inhoud zullen krachtens de Noorse wet hoogstwaarschijnlijk worden geconfisqueerd. IJsland heeft fel geprotesteerd tegen wat hem noemt de “illegale actie” van Noorwegen en heeft een armada van vissersboten naar de Barentszee gestuurd omdat het de “Noorse aanspraak” op de zone ontkent. De visgronden van IJsland zelf zijn bijna uitgeput. Reykjavik is nu van plan Noorwegen voor het internationale gerechtshof te dagen. (AP)