Stagedive van 4 meter hoogte

Concert: Suicidal Tendencies. Gehoord: 26/9 Paradiso, Amsterdam.

De mogelijkheden voor een podiumopstelling zijn beperkt in Paradiso. Maar Suicidal Tendencies, de Amerikaanse punk-metalgroep, had toch nog iets nieuws bedacht. Niet alleen waren er twee kleine platforms vóór het podium als extra speelruimte voor de gitaristen, ook de boxen waren op een ingenieuze manier opgesteld: drie rijen speakertorens aan weerszijden van het podium werden de coulissen waar zanger en muzikanten tussen de nummers konden bijkomen van hun energie-vretende act.

Met twee gitaristen, een beukende bassist en drummer, maakt Suicidal Tendencies zware maar melodieuze rock. De groep is voortgekomen uit de Californische hardcorepunk-beweging van begin jaren tachtig en heeft aan dit verleden een affiniteit met de onaangepasten overgehouden. Suicidal Tendencies zingt over teenage angst, waanzin en maatschappelijke terreur. Ook in klank worden deze thema's vertolkt; hoewel pompend in ritme en gevuld met grommend gitaargeweld, klinkt paniek door in de koortjes die bandleden toevoegen en wordt een solo bij gitarist Rocky George soms een schreeuw.

Toch waren het niet deze nuances waar het publiek voor was gekomen, gisteravond. Men kwam naar het uitverkochte, dampende Paradiso om met de voeten de vloer te roffelen, heen en weer te rossen tussen het publiek en, natuurlijk nog het liefst, te stagediven, maar dat was door een barrier tussen het publiek en het podium onmogelijk gemaakt.

Ook de muzikanten stonden geen moment stil. Zanger Miko Muir liep of zijn traject van links naar rechts over het podium, of stond voorover gebogen van het ene been op het andere te springen. Zijn verfomfaaide hanekam en vlossige baardje wiebelden mee, terwijl gitarist Rocky George wellustig het lange haar in het rond liet zwiepen. Deze fysieke reactie van de bandleden zèlf was een prikkeling voor de zaal. Een van de aanwezigen liet het niet op zich zitten; hij klom via het balkon op de vier meter hoge speakertoren - en dook het publiek in.

    • Hester Carvalho