Spierblessure Rijkaard komt Ajax slecht uit

AMSTERDAM, 27 SEPT. Ajax-trainer Louis van Gaal heeft “tegen beter weten in” Frank Rijkaard meegenomen naar Athene voor de wedstrijd van morgenavond in de Champions League tegen AEK. De 32-jarige oud-international liep afgelopen zaterdag tegen Dordrecht'90 een spierblessure tussen de ribben op en kon zich gisteren nauwelijks zonder pijn bewegen. “Maar met een spierblessure weet je het nooit”, aldus Van Gaal.

De trainer denkt de lange Rijkaard hard nodig te hebben omdat AEK in de aanval sterk in de lucht is. “Dat is dus een probleem zonder Rijkaard”, bekent Van Gaal. Als de verdediger niet kan spelen, zal zijn plaats worden ingenomen door Van den Brom, Oulida of Seedorf. Gezien het genoemde kopprobleem lijkt het voor de hand te liggen dat Van den Brom de voorkeur krijgt. Hij verving Rijkaard ook tegen Dordrecht.

Bovendien zal Van Gaal de aanvallende middenvelder Jari Litmanen geheel tegen de gewoonte in opdragen de verdediging in het eigen strafschopgebied te assisteren bij hoekschoppen en vrije trappen. “Litmanen wordt dan een killer”, aldus Van Gaal.

Rijkaard zei gisteren onmogelijk te kunnen spelen als hij zich zo zou voelen als op dat moment. “Maar we zien woensdag wel.” Volgens Van Gaal blesseerde Rijkaard zich doordat zijn elleboog in harde aanraking kwam met zijn ribbenkast. De speler herinnert zich dat niet. “Ik denk dat ik me gewoon verdraaid heb.”

De Griekse kampioen AEK is de tweede tegenstander van Ajax in groep D van de Champions League. Van Gaal verwacht “een hele lastige wedstrijd”. “Nee, dat zeg ik niet altijd. Tegen AC Milan niet”, zei de trainer gisteren. Volgens Van Gaal is AEK een ploeg met in de aanval veel creativiteit en in de achterhoede ervaring en fysieke kracht. Hij ziet overeenkomsten tussen de speelstijl van AEK en het Franse Auxerre dat Ajax twee jaar geleden uitschakelde.

AEK maakte indruk door in de voorronde van de Champions League twee keer het gerenommeerde Glasgow Rangers uit Schotland te verslaan. Bij beide duels was Ajax-spion Ton Pronk aanwezig. Van Gaal bekeek de aanstaande tegenstander in het competitieduel tegen het door Arie Haan getrainde PAOK Saloniki. Afgelopen zaterdag zag assistent-trainer Gerard van der Lem AEK tegen Xanthi spelen. Het werd een teleurstellende 1-1 voor de titelhouder. “Ze richten zich helemaal op Ajax”, maakte Van Gaal uit die uitslag op. AEK speelde in de eerste wedstrijd voor de Champions League 0-0 bij Austria Salzburg.