Securum houdt belang Akzo Nobel

ROTTERDAM, 27 SEPT. De directie van het Zweedse staatsbedrijf Securum ontkent ten stelligste dat er plannen zouden bestaan om een deel van haar aandelenbezit in het chemieconcern Akzo Nobel te verkopen. Gisteren daalde de koers van de aandelen Akzo Nobel op de beurs in Amsterdam met 2,30 gulden tot 204,30 gulden als gevolg van speculaties van handelaren dat een pakket aandelen van Securum boven de markt zou hangen.

Björn Westberg, lid van de 'Management Groep' van Securum zei vanochtend desgevraagd dat zijn bedrijf niet voornemens is om voorlopig van het recht om een deel van de aandelen te verkopen gebruik te maken. “Onze financiële resultaten en onze kasstroom ontwikkelen zich voorspoedig en we kunnen de aandelen Akzo Nobel nog een lange tijd aanhouden”, aldus Westberg.

De speculaties in Amsterdam komen voort uit de afspraken die vorig jaar bij de fusiebesprekingen tussen Akzo en Nobel zijn gemaakt met de toenmalige grootaandeelhouder van Nobel, Securum. Volgens die afspraken kan Securum per 8 november aanstaande 8 procent van zijn aandelen Akzo Nobel afstoten, en een jaar later nog een deel verkopen. Maar Securum verwacht dat de synergie-voordelen van de fusie zich de komende tijd nog meer zullen doen gelden, waardoor de resultaten van Akzo Nobel met naar verwachting honderden miljoenen guldens verder omhooggaan. Securum kan daarvan profiteren door het hogere dividenduitkeringen en overweegt dus gene verkoop. Het concern heeft een belang van 18,2 procent in Akzo Nobel.