Rotterdams softwarebedrijf verwerft leidende positie; SQL Systems koopt VS-firma

ROTTERDAM, 27 SEPT. Het Nederlandse softwarebedrijf SQL Systems te Rotterdam heeft de MCS II-divisie van de Amerikaanse verzekeraar Hartford Steam Boiler Reliability Technologies overgenomen. Daarmee zegt de onderneming de grootste partij te zijn geworden op de wereldmarkt voor 'object- en onderhoudsbeheersystemen'.

SQL Systems weigert bekend te maken hoeveel het voor de overname heeft betaald. Volgens algemeen directeur P. Huisman kan de uitbreiding worden gefinancierd uit eigen middelen van de zes oprichters, die samen 70 procent van de aandelen houden, en de Groninger participatiemaatschappij Residentie (30 procent).

De overname, die SQL Systems vandaag officieel bekendmaakt, geeft het bedrijf naar eigen zeggen een aandeel van circa 8 procent op de sterk versplinterde markt voor zogeheten 'maintenance management programmatuur'. Dit type software, waarin vorig jaar wereldwijd voor 288 miljoen dollar werd omgezet, wordt door veel grote ondernemingen gebruikt om beheer en onderhoud van activa (machines, fabrieken) te structureren. Volgens onderzoekers zal de markt voor objectbeheersystemen in 1998 zijn gegroeid tot 440 miljoen dollar.

SQL Systems poogt al anderhalf jaar in de VS voet aan de grond te krijgen, aldus Huisman, mede omdat internationaal werkende klanten wereldwijde ondersteuning wensen. Net als in Frankrijk, Duitsland, Italië en Maleisië heeft SQL Systems in de VS een eigen vestiging opgezet. Voor het verwerven van het beoogde marktaandeel is de overname van MCS II nochtans van grotere betekenis. Volgens Huisman maakt de bundeling van organisaties en deskundigheid snellere penetratie in de markt en grotere investeringen in produktontwikkeling mogelijk.

SQL Systems maakt met zo'n 90 medewerkers, van wie 65 op de Rotterdamse hoofdvestiging, ongeveer 15 miljoen gulden omzet. Het bedrijf, opgericht in 1985, boekt volgens Huisman een bruto resultaat van “10 à 15 procent van de omzet”. Met de nieuw verworven Amerikaanse activiteiten breidt SQL Systems personeelsbestand en omzet met respectievelijk zo'n 30 man en circa 4 miljoen dollar uit. De groei van SQL Systems bedroeg de voorbije jaren gemiddeld zo'n 25 procent per jaar.