Politie stelt 'kliklijn' in tegen Turkse afpersers

AMSTERDAM, 27 SEPT. De Amsterdamse politie heeft een 'kliklijn' opengesteld voor mensen die aangifte willen doen van afpersingspraktijken door Turkse of Koerdische organisaties.

Met deze maatregel hoopt de politie de organisaties die mensen onder dreiging van geweld geld afhandig maken, op het spoor te komen.

Leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap staan al jaren bloot aan afpersingspraktijken door de Turkse mafia of door groeperingen van extreem- rechtse of extreem-linkse signatuur. Daarbij zou vaak gebruik worden gemaakt van intimidatie of geweld. Tot nog toe is daarvan geen aangifte gedaan bij de politie, omdat slachtoffers bang zijn voor represailles.

De politie heeft de afgelopen week een Turkstalige brief verstuurd, waarin slachtoffers van afpersing worden oproepen hiervan aangifte te doen bij een 'projectgroep chantagepraktijken'. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een “zuiver preventieve maatregel”, omdat “herhaaldelijk signalen van afpersing binnenkwamen zonder dat die signalen concreet werden gemaakt”.

Het Amsterdams Centrum Buitenlanders is niet op de hoogte van de brief, maar onderschrijft de strategie van de politie om meer 'respons' te krijgen op het verzoek om gevallen van afpersing te melden. “Er zijn weinig ondernemers van Turkse herkomst die niet met dit soort praktijken in aanraking zijn gekomen, maar ze durven daar geen melding van te maken”, aldus een woordvoerder van het Amsterdams Centrum Buitenlanders.