Nieuwe Libération, laat maar springlevend

PARIJS, 27 SEPT. Om twaalf uur vanmiddag werden de eerste exemplaren van de ochtendkrant Libération in Parijs afgeleverd. Ruim een jaar voorbereiding, een investering van 25 miljoen gulden en nachten van zweet en elektronische storingen waren nodig om Frankrijks nieuwste krant bij de lezer te brengen. Ook op de tweede dag met grote vertraging.

Maar het is gelukt, al leiden de ongemakken ook in dit tweede nummer nog wat af. Veel pagina's zijn vaag gedrukt, de steunkleur rood is niet altijd geland bij het artikel dat onderstreept moest worden. Maar het is ook een even grote operatie als een kamer-ensemble te vragen door te spelen terwijl het podium volloopt om samen een orkestsuite te gaan spelen.

Dat Libération een nieuw leven gaat leiden, kon Parijs niet ontgaan. Zondagavond werd 27 meter hoog een voorpagina van Libération gemonteerd tegen de gevel van het Trocadéro, ongeveer op het moment dat de vorige week geïnstalleerde pagina-camera's het begaven. 's Nachts om drie uur brak het papier op de drukkerij, een vrij normaal verschijnsel, ware het niet dat het de hele nacht het bleef breken. Om zes uur maandagmorgen viel ook de elektriciteit op de drukkerij in Saint-Denis uit, zodat iedere activiteit om de krant aan zijn première te helpen, overbodig werd.

Vandaag schrijft de krant dat gisteren desondanks 350.000 exemplaren in Parijs en de rest van het land hun weg vonden, 110.000 meer dan gebruikelijk, maar onder dan de 700.000 die men de eerste dag na de tweede herlancering van de 21 jaar oude krant had willen verkopen. Als de kinderziektes voorbij zijn resteert een dagelijks weekblad dat meer aan nieuws uit binnen- en buitenland wil doen, dichter bij het leven in de buitenwijken en het praktische leven van iedere lezer wil staan. Zaterdag volgt een magazine. Dagbladen in Frankrijk hebben, vergeleken met het relevante buitenland, een kleine oplage. Maar zij leggen zich er niet bij neer. Vandaag al is te merken dat de anderen reageren, met plannen, met kleur en met nieuws.