Modewereld Milaan vreest voor imago

ROME, 27 SEPT. Nu ook wereldberoemde mode-ontwerpers als Giorgio Armani en Gianfranco Ferrè verdacht worden van het betalen van smeergeld, begint de Milanese modewereld te vrezen dat het justitiële onderzoek het imago van het Made in Italy zwaar beschadigt.

Volgende week begint in Milaan de traditionele modeweek waarop ontwerpers hun nieuwe collecties tonen. Deze trekt gewoonlijk ongeveer veertigduizend bezoekers. “Ik ben erg bang dat mensen het onderzoek gaan gebruiken als een excuus om niet meer Italiaans te kopen,” zei Giuseppe Della Schiava, de voorzitter van de Nationale Kamer voor de Mode.

“Berichten van deze aard zijn erg schadelijk voor een activiteit die van imago leeft,” zei ontwerper Renato Balestra. “Andere landen, onze concurrenten, zullen ervan profiteren.”

Mode en textiel behoren tot de belangrijkste exportprodukten van Italië. De omzet in deze sector was vorig jaar ongeveer 89 biljoen lire, nu ruim honderd miljard gulden. De helft daarvan kwam van de export.

Net als de modehuizen Krizia en Versace vorige week hebben Armani en Ferrè toegegeven dat zij steekpenningen hebben betaald aan de Guardia di Finanza, een soort fiscale recherche. Armani heeft begin jaren negentig honderd miljoen lire betaald, toen 150.000 gulden, Ferrè driehonderd miljoen lire.

Armani en Ferrè herhaalden tegen officier van justitie Antonio Di Pietro, de gangmaker achter de smeergeldonderzoeken, het verweer van hun collega's. Zij zeiden dat zij min of meer gedwongen waren, omdat de inspecteurs hen hadden gedreigd met langdurige controles die een verlammende uitwerking op hun bedrijf zouden hebben gehad. Het ministerie van Financiën had in 1990 opdracht gegeven tot controles in de modewereld om beter inzicht te kijken in de inkomsten daar. De Milanese justitie neemt dit verweer van de mode-ontwerpers serieus. In een eerdere fase van het onderzoek zijn al leden van de Guardi di Finanza gearresteerd. Gisteren zijn twee inspecteurs van het kantoor Directe Belastingen in Milaan gearresteerd in verband met het smeergeld dat Krizia heeft betaald.

Het onderzoek naar de steekpenningen die aan de Guardia di Finanza zijn betaald om een belastinginspectie te voorkomen, waarbij ook de Fininvestgroep van premier Silvio Berlusconi betrokken is geraakt, heeft er inmiddels een aparte tak bijgekregen. De Milanese justitie heeft ontdekt dat sommige ondernemers de Guardia di Finanza ook betaalden om een justitieel onderzoek te voorkomen. De inspecteurs van de paramilitaire Guardia di Finanza hebben ook een aantal politionele bevoegdheden en kunnen door de justitie met niet-fiscaal recherchewerk worden belast.

    • Marc Leijendekker