Melkprijs in supermarkten zakt onder de gulden

ROTTERDAM, 27 SEPT. Een groot aantal Nederlandse supermarkten heeft de prijs van een literpak halfvolle melk verlaagd tot onder de gulden. Vendex Food Groep, eigenaar van de ketens Edah, Konmar en Torro, zette de concurrentieslag gisteren in door het pak als eerste 'definitief' voor 99 cent in de koeling te zetten.

Supermarkt Dirk van den Broek volgde de prijsverlaging onmiddellijk. Schuitema, leverancier van Spar en C1000, doet dat vanaf vandaag. Albert Heijn beraadde zich vanochtend op de situatie.

De Vendex Food Groep, die ook de prijzen van magere yoghurt en vanillevla heeft verlaagd, betrekt deze net als haar halfvolle melk uit België. De zuivelprodukten worden aangeboden onder de nieuwe merknaam Weilander. Daarnaast blijft Vendex produkten leveren van Campina/Melkunie, Menken van Grieken, Coberco en Frico Domo.

Sinds vorig jaar oktober de minimumprijs van zuivel is afgeschaft, hebben de Nederlandse supermarkten de melkprijzen stelselmatig verlaagd. Kostte dit voorjaar een liter halfvolle melk nog 1,17 gulden, vorige week hanteerden de meeste supermarkten prijzen tussen de 1,04 en 1,12 gulden. Tussentijds werd al gestunt met prijzen onder de gulden.

Dirk van den Broek jr., van de gelijknamige supermarkt, zei vanmorgen te verwachten dat met de prijs van 99 cent “de bodem in de markt voorlopig is bereikt”. Hoewel: “Alles staat of valt wat onze concurrenten doen.”

Dirk van den Broek verkoopt, evenals Albert Heijn, alleen Nederlandse melk. Het bedrijf heeft vorig jaar wel overwogen Belgische melk aan te bieden, zei Van den Broek, “maar voorlopig geven we er de voorkeur aan het in Nederland te kopen. Dan hebben we beter zicht op de kwaliteit.”Het verschil tussen Nederlandse en Belgische melk zit volgens divisiedirecteur consumptiemelk J. Kalksma van Campina/Melkunie in het eiwitgehalte. Bij Nederlandse melk is het eiwitgehalte circa 3,5 procent, bij Belgische melk zo'n 3,2 procent. Dat maakt Belgische melk goedkoper, aldus Kalksma.