Longpest bereikt de Indiase hoofdstad en de havenstad Bombay

NEW DELHI, 27 SEPT. In de Indiase hoofdstad New Delhi zijn gisteren de eerste gevallen gemeld van de gevreesde longpest, die de afgelopen dagen in de Westindindiase stad Surat voor paniek zorgde.

Het gaat om twee mannen die waren gevlucht uit Surat. Van negen anderen staat nog niet vast of zij ook aan de ziekte lijden. Negen patiënten worden in quarantaine gehouden, twee moesten naar het speciale ziekenhuis voor besmettelijke ziekten worden overgebracht. Ook in de westelijke stad Bombay, waar veel vluchtelingen uit Surat naar toe zijn getrokken, worden tien mensen behandeld van wie wordt gevreesd dat ze aan de ziekte lijden.

In Surat zelf lijkt de toestand zich geleidelijk te stabiliseren. Er waren het afgelopen etmaal, voor zover bekend, geen nieuwe sterfgevallen te melden. Het totale aantal longpestgevallen bedraagt er nu officieel 531. De grote uittocht van vorige week, toen ruim 300.000 mensen de benen namen, is tot staan gekomen. Een klein deel van de vluchtelingen is inmiddels zelfs al weer naar huis teruggekeerd. Ook elders in de deelstaat Gujarat, waartoe Surat behoort, lijkt men de toestand meester te zijn.

Er circuleren nog steeds uiteenlopende schattingen over het dodental. De regering houdt dit tot nu toe officieel op slechts 44. Andere ramingen spreken echter van 55. Veel artsen en journalisten geloven echter dat het totale dodental zeker het dubbele bedraagt, omdat veel patiënten thuis zijn gestorven zonder dat de autoriteiten daar weet van hadden.

Hoewel het ergste leed voor Surat voorbij lijkt, staken gisteren woedende bewoners van de twee ergst getroffen sloppenwijken een zestal particuliere apotheekjes in brand. De artsen die hieraan waren verbonden hadden geweigerd pestslachtoffers te behandelen, nadat in het staatsziekenhuis waar de meeste slachtoffers worden behandeld zeven dokters en twee verpleegsters zelf besmet waren geraakt.

Ondanks de verbetering hebben Westerse en Japanse bedrijven in Surat en omgeving hun personeel geëvacueerd of treffen voorbereidingen daartoe. Het buurland Pakistan heeft de vluchten tussen Karachi en Bombay tijdelijk opgeschort. Enkele landen in het Midden-Oosten hebben soortgelijke maatregelen genomen.

Zorgwekkend voor de Indiase regering is intussen dat er uit de deelstaat Maharashtra gisteren berichten kwamen dat er ten minste dertig nieuwe gevallen van builenpest, beter bekend als de Zwarte Dood, waren gesignaleeerd. Alle patiënten wonen in het district Beed, waar zich twee weken geleden ook al enige tientallen gevallen van de ziekte voordeden. Beed ligt in het gebied dat vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving.

    • Floris van Straaten