Half pond koffie 30 cent duurder; zesde prijsstijging in één jaar

ROTTERDAM, 27 SEPT. Douwe Egberts, marktleider in de koffiebranche, verhoogt morgen de prijs van een halfponds-pak koffie met dertig cent. Komende maandag voert de supermarktketen Albert Heijn een gelijke prijsverhoging door. Het betreft de zesde prijsverhoging van koffie in één jaar tijd.

Een pak Roodmerk, de meest verkochte koffiesoort van Douwe Egberts, ligt morgen voor 4,30 gulden in de schappen van de supermarkt. Vorig jaar september betaalde de consument nog 2,55 gulden. De prijsstijging van 1,75 gulden is volgens Douwe Egberts het directe gevolg van de aanhoudend hoge prijzen op de wereld-koffiemarkt. Nadat de prijzen al aanzienlijk stegen als gevolg van vorstschade aan de oogst in Brazilië, volgden nieuwe verhogingen als gevolg van de voortdurende droogte.

Een woordvoerder van Douwe Egberts: “Brazilië is met een aandeel van dertig procent de grootste koffieproducent ter wereld. Wanneer de Braziliaanse oogst sterk tegenvalt, vliegen de koffieprijzen dientengevolge omhoog. Algemeen wordt aangenomen dat de koffie-opbrengst in Brazilië dertig tot veertig procent lager zal liggen. Als gevolg daarvan zijn de koffieprijzen de afgelopen week opgelopen tot het hoogste prijspeil sinds het midden van de jaren tachtig.”

De golf van prijsverhogingen begon met op 8 september vorig jaar, toen de prijs per half pond in de winkel steeg van 2,55 naar 2,70 gulden. Op 19 januari volgde een prijsstijging van wederom vijftien cent. Mede omdat speculanten de prijs van koffie verder opdreven, verhoogde Douwe Egberts op 1 juni de prijs van een halfponds-pak met twintig cent. In de eerste week van juli werd de prijs opnieuw opgeschroefd, ditmaal met 35 cent; gevolgd op 10 augustus met zestig cent.

Of de nieuwe prijsstijging van dertig cent de laatste zal zijn, kan DE niet zeggen: “Het is 'koffiedik' kijken, maar ik sluit het zeker niet uit. In ieder geval zijn de omstandigheden er nog niet naar om een prijsdaling in het vooruitzicht te stellen. Ook niet wanneer het in Brazilië gaat regenen. Dat een halfponds-pak Roodmerk morgen drie dubbeltjes duurder wordt, heeft nog voornamelijk te maken met de geleden vorstschade, eerder dit jaar.”

De prijs die consumenten vanaf morgen voor koffie betalen is nog lang geen record. In 1977 kostte een pak 6,82 gulden.