Foto Haïti

Op de voorpagina van NRC Handelsblad van 21 september staat een foto van een Haïtiaanse politieman die een andere man bij zijn hoofd beetpakt. Het onderschrift zegt:

“Haïtiaanse politiemannen houden in de hoofdstad Port-au-Prince een man aan die ervan verdacht wordt een steen naar de politie te hebben gegooid”.

De manier waarop de politieman het hoofd van de verdachte op de foto beetpakt is een meer effectieve manier om iemand de nek te breken. Het is heel goed mogelijk dat de betreffende man het volgende moment dood is.

Daarmee benadert de foto de beroemde/beruchte foto van een Vietnamese politiefunctionaris die een verzetsman doodschiet. Het onderschrift is, zoals wel vaker, geschreven door iemand die de gebeurtenis op de foto niet snapt.

    • P.M. van Dijk Blitterswijck