Estse parlement stuurt premier Mart Laar weg

TALLINN, 27 SEPT. Het parlement van Estland heeft gisteren premier Mart Laar weggestuurd. Het nam met grote meerderheid - 60 tegen 27 stemmen - een motie van wantrouwen aan tegen de premier.

In een twee uur durend emotioneel debat werd Laar ervan beschuldigd het parlement herhaaldelijk te hebben voorgelogen. Bovendien zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan financiële malversaties en beslissingen hebben doorgedrukt. Volgens de Estse oppositie is zijn geloofwaardigheid daardoor “beneden de kritische grens gedaald” en moet hij opstappen.

Tijdens het debat gaf Laar toe fouten te hebben gemaakt. Hij verdedigde zijn beleid met het argument dat er geen wetten en regels waren toen hij als premier aantrad en dat hij zich gedwongen had gevoeld “risico's te nemen”.

De premier, die internationaal vaak is geprezen als een krachtige hervormer maar wiens populariteit in eigen land heeft geleden als gevolg van de daling van de levensstandaard, zei dat bij zijn aantreden sprake was van een “papieren” onafhankelijkheid, maar dat die onafhankelijkheid nu stevig is verankerd.

Volgens de regels blijft Laar aan tot er een opvolger is benoemd. De oppositie is sterk genoeg om een kandidaat-premier naar voren te schuiven, maar zal dat volgens een van haar woordvoerders niet doen; zij wacht liever de parlementsverkiezingen van maart volgend jaar af. (Reuter, AFP, AP)