De Vries voor acht maanden gevangenis in

ROTTERDAM, 27 SEPT. Renze de Vries is gisteren opgenomen in strafinrichting Westlinge in Heerhugowaard. De oud-voorzitter van FC Groningen is voor acht maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens belastingfraude bij de eredivisieclub. Het ex-bestuurslid zou zich midden jaren tachtig schuldig hebben gemaakt aan het zwart uitbetalen van enkele spelers.

Gratieverzoeken met het oog op de kwetsbare gezondheid van de 63-jarige varkensfokker uit Roden werden op het laatste moment afgewezen door justitie. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal dat een bij zwartgeldaffaires betrokken bestuurslid de gevangenis in moet.

De Vries kreeg als voorzitter vanaf 1984 de vrije hand voor het aantrekken van spelers en het voeren van transferonderhandelingen. Hij was ook gerechtigd geld van de bank te halen. De Vries 'verantwoordde' de zwart uitgekeerde bedragen aan spelers met fictieve rekeningen en kwitanties. Er werden 'creatieve oplossingen' bedacht om het zwarte geld toch 'wit' te maken. Zo contracteerde De Vries bij voorbeeld een Bulgaarse voetballer die nooit in Groningen speelde.