China zeer verbolgen om Taiwanees bezoek Japan

PEKING, 27 SEPT. De Volksrepubliek China heeft vandaag het bijwonen door een hoge regeringsfunctionaris van de opening van de Aziatische Spelen in het Japanse Hiroshima, aanstaande zondag, ingetrokken uit protest tegen de aanwezigheid van de Taiwanese vice-premier. Peking had eerder gedreigd de Spelen geheel te zullen boycotten, maar vandaag werd bekendgemaakt dat de Chinese atleten wel zullen deelnemen aan het sportfestijn, dat tot 16 oktober duurt.

Japan, China en Taiwan voeren al enkele weken een felle woordenstrijd over het niveau van vertegenwoordiging van Taiwan op de Aziatische Spelen, het belangrijkste, vierjaarlijkse sportfestijn in Azië. China beschouwt Taiwan als een provincie van de Volksrepubliek, terwijl Taiwan (officieel Republiek van China geheten) ook het hele vasteland van China tot zijn grondgebied rekent.

Hiroshima had in eerste instantie de Taiwanese president, Lee Teng-hui, uitgenodigd voor de openingsceremonie, hetgeen begin deze maand tot een diplomatieke botsing leidde tussen Tokio en Peking - zoals de meeste landen heeft Japan alleen officieuze betrekkingen met Taiwan. Het bezoek van Lee was voor China onacceptabel en had zeker tot een boycot geleid. Taiwan besloot daarop, vermoedelijk na diplomatieke druk uit Tokio, niet zijn president, maar vice-premier Hsu Li-teh naar Hiroshima te sturen.

Die afvaardiging is in Chinese ogen nog steeds te hoog. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken sprak vandaag in een verklaring over “een politiek complot, bedacht door de Taiwanese autoriteiten, op het gebied van sport”. Maar ook Japan krijgt stevige kritiek uit Peking. “De Japanse regering draagt overduidelijk verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de huidige gecompliceerde situatie”, aldus de Chinese regering. Het binnenlaten van de Taiwanese vice-premier heeft volgens Peking “ontegenzeggelijk de principes geschonden” waarop de relatie tussen Japan en China is gebaseerd. Met dat laatste wordt de Japanse erkenning bedoeld dat de Chinese regering de jurisdictie heeft over geheel China, inclusief Taiwan.

Als 'straf' voor de Japanse opstelling heeft China besloten de staatsraad Li Tieying, die aanvankelijk namens Peking de opening van de Spelen zou bijwonen thuis te laten. China zal nu op een lager niveau worden vertegenwoordigd.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken haastte zich vandaag te zeggen dat Tokio “niet de bedoeling heeft de Japans-Chinese betrekkingen te ondermijnen”. De Japanse regering heeft China ook verzekerd dat er geen officiële ontmoeting met de Taiwanese vice-premier zal plaatshebben. (AP, Reuter)