Chemiebedrijf wil notering in Amsterdam

ROTTERDAM, 27 SEPT. Europa's grootste PVC-producent, European Vinyls Corporation International SA/NV (EVC), zal een volledige notering aan de Amsterdamse effectenbeurs aanvragen. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

EVC is een gezamenlijk bedrijf van het Britse chemieconcern ICI en de Itialiaanse staatsonderneming Enichem, die beide een belang van 50 procent in de onderneming hebben. EVC heeft een omzet van 1,9 miljard gulden per jaar. Het bedrijf heeft ongeveer 20 procent van de Europese markt voor PVC (polyvinylchloride) in handen en legt zich daarnaast toe op de produktie van VC (vinylchloride), beide bulk-kunststoffen. EVC is statutair gevestigd in Amsterdam, terwijl het operationele hoofdkantoor zich in Brussel bevindt. Er werken 4100 mensen bij het bedrijf. De fabrieken staan in Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Zwitserland.

EVC hoopt met de beursgang tussen 600 en 700 miljoen gulden op te halen. Het is de bedoeling dat ongeveer de helft van die opbrengst komt uit de uitgifte van nieuwe aandelen EVC. De rest moet komen uit notering van aandelen die nu nog in handen zijn van Enichem en ICI. Na de emissie moet het gezamenlijke belang van de twee huidige eigenaren zijn afgenomen tot minder dan 50 procent.

De banken S.G. Warburg en UBS Limited zullen optreden als de zogenoemde 'global coordinators' van het bankensyndicaat dat de introductie zal verzorgen. ING Bank zal optreden als de leider van het syndicaat voor de Nederlandse markt. Het prospectus wordt eind volgende maand gepubliceerd, de prijs van het aandeel zal halverwege november worden vastgesteld.

De joint venture, die in 1986 werd opgezet, heeft nauwelijks bijgedragen aan de winst van de moedermaatschappijen. Het vanochtend gedistribueerde persbericht van EVC meldt dat vorig jaar een negatief bedrijfsresultaat werd geboekt van 111 miljoen gulden. In de eerste helft van dit jaar noteerde het bedrijf een positief resultaat van 43 miljoen gulden.

Bij de gegevens wordt de aantekening gemaakt dat de bedragen “pro forma” zijn en “werden aangepast tendeinde bepaalde financiële en ander arrangementen die naar verwachting in verband met de beursnotering van kracht zullen worden, zichtbaar te maken”. Woordvoerders van het bedrijf en de betrokken banken wilden nog niet op die arrangementen ingaan en verwijzen naar het te verwachten prospectus.

PVC is na polyetheen het meest gebruikte thermoplastic. Het wereldwijde verbruik wordt voor 1994 geschat op 20 miljoen ton, hetgeen overeekomt met 23 procent van alle kunststoffen.