Boutros legt spreekverbod over Rwanda op

GENÈVE/KIGALI, 27 SEPT. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft vandaag alle VN-medewerkers bevolen zich niet meer in het openbaar uit te laten over wraakacties van Tutsi's op Hutu's in Rwanda.

Hoewel Boutros geen organisatie met name noemde, lijkt de maatregel met name gericht aan het adres van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Het door Tutsi's van het Rwandese Patriottisch Front (RPF) gedomineerde bewind in Kigali had gisteren bij de VN geprotesteerd tegen een UNHCR-rapport waarin militairen van het RPF ervan worden beschuldigd duizenden teruggekeerde Hutu-vluchtelingen te hebben vermoord. De Rwandese president Pasteur Bizimungu verwijt het UNHCR dat de lezing van de Rwandese regering buiten beschouwing is gelaten.

De regering in Kigali blijft bij haar mening dat het RPF-leger geen klopjacht heeft uitgevoerd op leden van de Hutu-meerderheid en dat dit ook niet zal gebeuren. Kigali heeft eerder wel toegegeven dat zich incidenten hebben voorgedaan waarbij Hutu's door RPF-militairen zijn mishandeld of gedood, maar dit zou om een zeer klein aantal mensen gaan.

Boutros greep vandaag in nadat binnen de Verenigde Naties zelf ook onenigheid was ontstaan over de ware toedracht van de gebeurtenissen in Rwanda. Het VN-bureau voor hulp aan Rwanda (UNREO), dat de hulpverlening aan het land coördineert, liet gisteren vanuit Kigali weten dat het rapport van het UNHCR berust op niet bewezen beweringen.

In Kigali zullen de VN nu in overleg met Rwandese ministers de beschuldigingen van het UNHCR onderzoeken. De woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie, Sylvana Foa, zei het afgelopen weekeinde dat een UNHCR-onderzoeksteam door regeringssoldaten was weggestuurd van een plek waar onlangs vermoorde mensen waren gevonden.

Naar aanleiding van de berichten over wraakacties van de Tutsi's heeft het UNHCR de meer dan een miljoen Rwandese vluchtelingen die in kampen in Zaïre en Tanzania verblijven geadviseerd voorlopig niet naar hun vaderland terug te keren.

De burgeroorlog in Rwanda heeft sinds het begin op 6 april tussen de 500.000 en één miljoen levens geëist. Vooral Tutsi's zijn het slachtoffer geworden. (AP, Reuter