Arrestaties in Saoedi-Arabië

RIAD, 27 SEPT. De Saoedische autoriteiten hebben gisteren de arrestatie bevestigd van twee dissidente, fundamentalistische geestelijken en meer dan 100 van hun aanhangers. Een Saoedische oppositiegroep in het buitenland, het Comité voor de Verdediging van Legitieme Rechten (CDLR) meldde een week geleden de aanhouding van ongeveer 1.000 moslim-activisten. Maar tot dusverre had Riad volgehouden dat er niets aan de hand was.

Het ministerie van binnenlandse zaken maakte bekend dat 110 mensen zijn aangehouden wegens contacten met “verdachte” groepen in het buitenland die proberen “onenigheid en anarchie te zaaien in Saoedi-Arabië”. De twee geestelijken “staan aan het hoofd van diegenen die zich hebben overgeleverd aan daden die in strijd zijn met het gedrag van een goede moslim.”

Saoedi-Arabië is formeel een strikte islamitische staat, waar alcohol is verboden, islamitische lijfstraffen worden toegepast en de geslachten strikt zijn gescheiden. Maar de opposanten zijn van mening dat de shari'a, de islamitische wet, onvoldoende wordt toegepast. Met name leveren zij scherpe kritiek op corruptie en losse zeden in regerende kringen, en op de vaste banden met het Westen. Ten slotte ageren zij tegen schendingen van de mensenrechten. (Reuter, AP, AFP)