'Als PSV steeds vier doelpunten maakt, is er niks aan de hand'

EINDHOVEN, 27 SEPT. Met een investering van circa 25 miljoen gulden aan nieuw spelersmateriaal heeft PSV deze zomer “spektakel willen kopen”. Trainer Aad de Mos zei het gisteren aan de vooravond van de return tegen Bayer Leverkusen tussen neus en lippen door. Een publieksvriendelijk beleid, maar een mogelijke consequentie ondervond PSV in het eerste UEFA-Cupduel. Tijdens die knotsgekke wedstrijd in Leverkusen kwamen de Eindhovenaren binnen veertig minuten met 4-1 achter te staan en vooral door de geniale Ronaldo bleef de schade uiteindelijk beperkt tot 5-4. Dweilen met de kraan open, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de metamorfose.

PSV zette eind vorig seizoen geroutineerde verdedigers als Adri van Tiggelen, Jan Heintze en Berry van Aerle buiten de deur. Er restte een aantal verdedigers dat voor een deel internationaal erg licht mag worden genoemd. Zeker nadat Popescu voor het astronomische bedrag van negen miljoen gulden werd overgedaan aan Tottenham Hotspur.

De Mos moest Wouters vervolgens laatste man maken en kampte bovendien met de toevallige samenloop van omstandigheden dat Faber, Van der Gaag en Van Mol tegelijkertijd geblesseerd waren. “Waarschijnlijk te enthousiast aan het seizoen begonnen”, vermoedt de Hagenaar. De Mos ziet een parallel met vorig seizoen, want toen was het drietal in dezelfde periode ook al niet inzetbaar door blessures.

Maar zelfs nu het drietal weer is hersteld, blijft de basis van het peperdure team voor het grote internationale werk erg wankel. Mitchel van der Gaag maakt morgen zijn Europa-Cupdebuut tegen de gevaarlijke aanvaller Ulf Kirsten. En met het oog op de snelle counterspits Peter Lehnhoff wordt Arthur Numan weggeplukt van het middenveld en linksback gezet. Nog niet eens zo'n slecht plan, want de 31-jarige Duitser laat zich vaak terugvallen naar het middenveld. Maar in offensief opzicht kan Numan weinig meer uitrichten zonder brokken te maken. Als rechtsback wordt Jeffrey Prommayon gehandhaafd zolang Ernest Faber, die twee keer aan een meniscus werd geopereerd, nog niet speelklaar is.

Voor zijn tv, thuis in Oud-Beijerland, heeft de vorig seizoen afgedankte Adri van Tiggelen met stijgende verbazing zitten kijken naar de eerste ontmoeting tussen Leverkusen en PSV. Het scoreverloop was volgens hem voorspelbaar gezien de samenstelling van de Eindhovense defensie. Afgezien van het mislukte experiment met centrumspits Erik Meijer als bewaker van Lehnhoff, ondekte de oud-international, die twee jaar geleden op het EK nog een betrouwbare verdediger van Oranje was, achterin een paar namen waarmee PSV vroeg om moeilijkheden. “Het gebrek aan routine in de defensie was veel te groot. Jürgen Dirkx had nog geen twee competitiewedstrijden in het eerste elftal gespeeld. Prommayon deed bij Eindhoven alleen ervaring op in de eerste divisie. En Jan Wouters is natuurlijk niet een van de snelsten meer. Nou, dan weet je wel hoe het zit als je die namen ziet. PSV heeft daar geluk gehad. Want normaal is het na 4-1 over en boeken dicht. Maar de defensie van Leverkusen kent natuurlijk ook vele zwakke plekken.”

Van Tiggelen hoopt vanavond weer veel doelpunten te zien. De 37-jarige speler van Dordrecht'90 zet opnieuw vraagtekens bij de defensie van PSV. “Leverkusen is een typische counterploeg, dus je moet over snelle verdedigers beschikken. Ook Van der Gaag lijkt mij te traag voor de spitsen van Leverkusen. En van Arthur Numan is bekend dat hij met grote tegenzin linksback speelt.”

PSV heeft deze zomer schoon schip willen maken. Elke mogelijke vorm van insubordinatie moest worden voorkomen, vandaar dat ook nog bruikbare spelers werden afgedankt. Van Tiggelen: “Ze hebben gewoon een streep getrokken. Alles boven de dertig moest weg. Vervolgens werd alleen geïnvesteerd in aanvallend ingestelde spelers.” Heeft PSV te vroeg ervaren spelers afgedankt? Manager Frank Arnesen spreekt die veronderstelling tegen. “We hebben ook jonge verdedigers een kans willen geven. En Faber heeft het twee jaar geleden in de Champions League niet slecht gedaan. Popescu konden we niet tegenhouden. Het is moeilijk om goede verdedigers te vinden. Van Gaal schoolt bij Ajax niet voor niets de spits Reiziger en middenvelder Bogarde om tot backs. We hebben ons gerealiseerd dat we met dit elftal ook wel op onze bek kunnen gaan. Maar de vier voorhoedespelers staan garant voor veel doelpunten. Behalve tegen Sparta hebben we elke wedstrijd vier doelpunten gemaakt. Zolang je dat doet is er niets aan de hand. Ik vind trouwens dat de verdediging begint bij de aanval.”

Aad de Mos wijst erop dat PSV wel pogingen in het werk heeft gesteld om Erwin Koeman voor de club te behouden. “Hij kon een éénjarig contract krijgen en daarna bij ons in dienst komen als jeugdtrainer. Erwin had met zijn routine leiding kunnen geven aan de verdediging. Maar hij koos voor FC Groningen omdat hij nog langer wilde blijven voetballen en vermoedelijk omdat hij daar meer kon verdienen.”PSV is voorlopig niet van plan om versterking te zoeken voor de defensie. Met het oog op de Europa Cup heeft dat pas zin als PSV de winter overleeft, want elke nieuwe aankoop mag pas na 1 januari worden ingezet in internationale wedstrijden. Een speler als Johan de Kock van Roda JC blijft PSV wel volgen, maar er wordt pas geld uitgegeven als Faber en Van der Gaag niet vol doen. En zij waren eigenlijk al onder Hans Westerhof door de mand gevallen.

    • Erik Oudshoorn