Akzo Nobel en Aegon onder druk op stille beurs

AMSTERDAM, 27 SEPT. Ondanks de stellige ontkenning van het Zweedse staatsbedrijf Securum dat er plannen zouden bestaan om een deel van haar aandelenbezit in Akzo Nobel te verkopen, bleef de koers van het chemiefonds vandaag onder druk staan.

AMSTERDAM Gisteren kreeg de aandelenkoers van Akzo Nobel op de Amsterdamse effectenbeurs in Amsterdam plotseling een flinke knauw als gevolg van speculaties dat Securum een pakket aandelen op de markt zou gaan brengen. De koers daalde als gevolg hiervan met 2,30 gulden tot 204,30 gulden. Hoewel Securum de suggesties onmiddellijk van de hand wees, zakte het aandeel vanmorgen nog eens zeventig cent weg tot 203,60 gulden.

De vrees voor renteverhoging in de Verenigde Staten legde vanmorgen de handel in Amsterdam opnieuw bijna stil. De AEX-index noteerde aan het eind van de morgen 0,33 punt lager op 400,14. Op deze ongeanimeerde beurs was vandaag verzekeraar Aegon de grote verliezer. Berichten over de vervroegde aflossing van een converteerbare obligatielening wekten bij beleggers de vrees op voor verwatering van het aandeel. De koers zakte in eerste instantie met 3,90 gulden tot 97,90 gulden, maar krabbelde daarna weer licht op tot 98,80 gulden.

Een behoorlijke stijger was DSM, dat 1,40 gulden omhoog ging tot 152,70 gulden. Analisten gaan ervan uit dat het chemiefonds, dat onder andere een belangrijke toeleverancier is van de auto-industrie, behoorlijk zal kunnen profiteren van een aantrekkende economie. Verder steeg Elsevier met één gulden tot 163,00 gulden.

Op de binnenlandse markt steeg fabrikant van bouwmaterialen Ubbink één gulden naar 62. ATAG daalde 1,40 gulden naar 127,60. Verder moest baggeraar Boskalis een verlies van tachtig cent nemen, waardoor de koers uitkwam op 37,70 gulden.

De FTSE-index in Londen noteerde dankzij technisch herstel een kleine tien punten hoger. De obligatiemarkt in Amsterdam was grotendeels stabiel.

Ook op de valutamarkten was vanmorgen weinig te beleven. De handelaren durfden vrijwel geen transacties te plegen met het oog op de vergadering van het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken later op de dag. Tijdens die vergadering zal worden besloten of er - gezien de oplopende inflatie in de Verenigde Staten weer een renteverhoging moet worden doorgevoerd. Als de rente wordt opgetrokken, dan zou dat voor de zesde keer dit jaar zijn. Ook de onzekere afloop van de handelsbesprekingen tussen de VS en Japan leidt tot een terughoudende opstelling op de valutamarkten.

De Amerikaanse dollar begon vandaag de handel op de Europese valutamarkten lager. Na een slotkoers van 1,7415 gulden gistermiddag in Amsterdam, zakte de koers vanmorgen weg naar 1,7395 gulden. In New York eindigde de dollar gisteren op 1,7400 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren verdeeld gesloten. De Dow Jones-index steeg met 17,83 punten tot 3849,58. Maar over de hele linie gezien was het beeld veel minder gunstig. Er sloten duidelijk meer fondsen lager dan hoger.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio blijven langzaam dalen. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen eindigde vandaag 345,47 punten lager op 19.468,89. Voor het eerst sinds begin april zit de index weer onder de 19.500 punten. De negatieve teneur op de beurs is voor een deel te wijten aan het feit dat het Japanse bedrijfsleven binnenkort de cijfers over de eerste helft van het fiscale jaar bekend gaan maken.