Wegens luchtaanval NAVO; Serviërs leggen operaties VN in Bosnië stil

SARAJEVO, 26 SEPT. De Bosnische Serviërs hebben de activiteiten van de VN-vredesmacht UNPROFOR in het door hen beheerste deel van Bosnië lamgelegd.

Ze uitten zowel zaterdag als zondag verhulde dreigementen aan het adres van UNPROFOR, naar aanleiding van de NAVO-luchtaanval van donderdag op een Servische tank en de VN-resolutie over een verscherping van de sancties tegen de Bosnische Serviërs.

De opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, liet het opperbevel van UNPROFOR gisteren weten “geen verantwoordelijkheid” op zich te kunnen nemen voor de veiligheid van de VN-operaties in door de Serviërs beheerst gebied. Ook weigeren de Serviërs de veiligheid van vliegtuigen op de luchtbrug naar Sarajevo te garanderen. Als gevolg daarvan is de luchtbrug onderbroken en kunnen geen humanitaire goederen naar Sarajevo worden overgebracht. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft men in de Bosnische hoofdstad voedsel voor twee weken. De VN-troepen op het vliegveld zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht na een waarschuwing van een officier van de Bosnische Serviërs als zouden de Serviërs vliegtuigen onder vuur nemen als ze landen of opstijgen.

De Serviërs hebben verder VN-konvooien tegengehouden en helikopters van de VN toestemming geweigerd over hun gebieden te vliegen. Verder hebben ze verhinderd dat VN-waarnemers de opslagplaatsen van hun onder VN-toezicht geplaatste zware wapens inspecteren.

In zijn brief aan het opperbevel van UNPROFOR beschuldigde generaal Mladic de NAVO ervan bij de luchtaanval van donderdag huizen te hebben verwoest en een school te hebben beschadigd. Bij de aanval zou een niet nader aangeduid aantal mensen zijn gedood of gewond en “immense schade” zijn aangericht. De VN en de NAVO hebben dit overigens tegengesproken. Bij de aanval zou slechts een tank zijn verwoest. De aanvallende vliegtuigen zouden voor de aanval langdurig boven het gebied hebben rondgecirkeld om er zeker van te zijn dat de tank leeg was.

In zijn brief sommeerde Mladic de VN “alle activiteiten” in het door de Serviërs beheerste gebied te staken. “Wegens de jongste misdaad waarvoor u en uw strijdkrachten verantwoordelijk bent kunnen we geen verantwoordelijkheid nemen voor uw activiteit in de Servische Republiek [in Bosnië]. We verzoeken u daarom er geen te ondernemen totdat u ons overtuigt van uw neutraliteit”, aldus Mladic.

De Bosnische Serviërs hebben de VN-resolutie, waarin in de nacht van vrijdag op zaterdag nieuwe sancties tegen hen werden afgekondigd, bestempeld als “chantage”. De voorzitter van het 'parlement' van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajisnik, zei dat de resolutie het vredesproces schaadt. “Het is duidelijk dat het om chantage gaat. Men eist van ons een concessie die we niet kunnen doen”, aldus Krajisnik.

De nieuwe sancties tegen de Bosnische Serviërs zijn afgekondigd wegens hun weigering, het vredesplan van de internationale contactgroep te aanvaarden. (Reuter, AP, AFP)