VN ruziën onderling over wraakoefeningen Tutsi's

KIGALI, 26 SEPT. Bekendmakingen van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties over wraakoefeningen door Tutsi's tegen terugkerende Hutu-vluchtelingen zijn gisteren tegengesproken door een ander VN-bureau dat ter plaatse werkzaam is. UNREO, het Rwanda Noodbureau dat de VN-operaties in het Middenafrikaanse land coördineert, liet weten dat een door het UNHCR uitgegeven rapport over moordpartijen geen bewijzen bevat. UNREO moet samenwerken met de door Tutsi's gedomineerde regering in Kigali, die de beschuldigingen met kracht van de hand heeft gewezen.

Het UNHCR-hoofdkwartier in Genève maakte vrijdag bekend over informatie te beschikken dat de laatste twee maanden duizenden terugkerende Hutu-vluchtelingen door soldaten van het Rwandees Patriottisch Front (RPF) zijn vermoord. Het RPF kwam in juli aan de macht na een drie maanden durende burgeroorlog, waarin naar schatting een miljoen Tutsi's door Hutu's van het toenmalige regeringsleger en ermee verbonden milities werden vermoord.

“Je kunt geen beschuldigingen uiten gebaseerd op gesprekken met 300 mensen”, aldus een woordvoerster van UNREO in Kigali, “Wij willen deze regering (van het RPF) zeker steunen, niet ondermijnen met onbevestigde geruchten (..)”

Maar een UNHCR-woordvoerster in Genève hield gisteren vast aan haar eerdere rapport, dat vrijdag ook al was onderschreven door UNHCR-vertegenwoordigers in het Zaïrese Goma, waar honderdduizenden Hutu-vluchtelingen leven. Een UNHCR-vertegenwoordiger in het Tanzaniaanse district Ngara, waar ongeveer een half miljoen Hutu's verblijven, toonde zich gisteren eveneens “meer en meer zeker dat er iets slechts gebeurt in het zuidoosten (van Rwanda), dat er mensen worden vermoord”.