Vluchtelingen in Zweden aan wal

STOCKHOLM, 26 SEPT. Een Letse treiler heeft gisteren tientallen vluchtelingen uit - naar wordt aangenomen - Afghanistan, India, Iran en Irak op het Zweedse eiland Gotland aan wal gezet. Dit heeft een functionaris van de Zweedse kustwacht bekendgemaakt. De vluchtelingen werden door de kustwacht ontdekt toen zij in rubberboten naar het land voeren. De laatste twee jaar hebben vissers uit de Baltische landen vaak vluchtelingen naar Zweden vervoerd, meestal tegen betaling. Ook de nieuw-gearriveerde vluchtelingen zeiden “duizenden dollars” betaald te hebben voor de overtocht, aldus een Zweeds persbureau. De Zweedse autoriteiten vermoeden dat een Russische mafia achter de smokkel van asielzoekers uit het Midden-Oosten naar Zweden zit. Volgens functionarissen loopt de vluchtroute van Iran en Irak via Moskou naar Estland, Letland en Litouwen en vandaaruit naar Zweden.(AP)