Verloren 'teen' in museum

Het schaatsmuseum in Hindeloopen is een attractie rijker. Bezoekers van Nederlands enige museum in zijn soort kunnen sinds afgelopen zaterdag een nieuwe rariteit bewonderen: het teenomhulsel - compleet met nagel - afkomstig van de rechtervoet van Tinus Udding. De schaatser uit Uffelte moest na de barre Elfstedentocht in 1963 noodgedwongen afstand doen van een deel van de huid wegens bevriezingsverschijnselen. Museumdirecteur Gauke Bootsma haalde hem onlangs over afstand te doen van het 'kleinood'. De 54-jarige Udding stemde toe.

Hoe bent het teenomhulsel destijds verloren?

't Was zo'n achttien graden onder nul. Ik finishte als 31ste en had extreem koude voeten. In het ziekenhuis bleek sprake van een tweedegraadsbevriezing. Het huidomhulsel van mijn grote teen met nagel en al, moest eraf. Gelukkig hoefde geen van de tenen geamputeerd te worden. Naar verloop van tijd zijn huid en nagel weer aangegroeid.

Waar heeft u het bewaard?

Het hoefde niet op sterk water. Het droogde keurig op. Ik heb sindsdien in een sporttrofee bewaard. Een aantal jaren geleden kwam ik het plotseling weer tegen.

Hoe is het idee ontstaan om het af te staan aan het schaatsmuseum?

Vorig jaar tijdens een reünie van Elfstedenrijders. Ik was er zelf niet bij, maar mijn broer wel. Hij vertelde d'r over. Museumdirecteur Bootsma was enthousiast en toonde meteen belangstelling. Hij benaderde mij. Ik vond het aanvankelijk wel een goede grap.

Vindt u het niet een beetje bizar?

Nee. 't Is gewoon een stukje huid met een nagel. Iedereen verliest wel eens een nagel. Ik heb er geen enkele binding mee. Als het nou een geamputeerde teen was geweest, had ik het niet afgestaan. Bovendien vind ik het een aardige illustratie van wat er mis kan gaan. Het past in de traditie van de Elfstedentocht. Het ondergoed van Reinier Paping hangt ook in het museum. Zie het als een soort waarschuwing.

Gaat uzelf nog wel eens kijken in de toekomst?

Naar het schaatsmuseum ga ik sowieso nog wel eens een keer. Maar niet speciaal voor mijn 'teen'. Ik ga geen jaarlijkse bedevaart houden.

    • Mark Hoogstad