Twente neemt leiding in eredivisie, Ajax verslaat Dordrecht

ROTTERDAM, 26 SEPT. Ajax heeft zaterdagavond met 3-0 gewonnen van Dordrecht. PSV kwam niet in actie en heeft twee duels minder gespeeld dan de meeste andere clubs. Aan de kop van de eredivisie heeft de ene verrassende koploper de andere afgelost. FC Utrecht maakte plaats voor FC Twente, dat de eerste positie op de ranglijst overnam na een 4-3 zege op Heerenveen. Utrecht verloor voor de eerste keer, met 3-2 bij MVV.

Vier clubs hebben nog geen wedstrijd verloren. Behalve FC Twente zijn dat Roda JC, Ajax en PSV. Roda won gisteren voor het eerst. De club versloeg NAC in Breda met 4-2. Graef scoorde drie keer. Vitesse versloeg Sparta met 2-0. Groningen speelde met 1-1 gelijk tegen Volendam. NEC versloeg RKC met 3-1.

Ajax had zaterdagavond meer moeite met Dordrecht dan de uitslag doet vermoeden. Een kwartier voor tijd - Ajax leidde met 1-0 - moest doelman Van der Sar een kans van de doorgebroken Michel Langeraks ongedaan maken. Hij griste de bal van Langeraks voet. Daarna liep Ajax alsnog uit naar 3-0.

De 18-jarige Ajax-spits Patrick Kluivert was grote delen van de wedstrijd niet te zien, maar hij scoorde wel twee keer. Hij maakte het eerste doelpunt, een schot in de korte hoek, al na drie minuten. In de slotminuten scoorden weer Kluivert en Marc Overmars. De Fin Litmanen, de andere spits van Ajax, wacht nog op zijn eerste competitiedoelpunt.

Frank Rijkaard raakte geblesseerd. Hij verrekte een spier tussen zijn ribben en moest in de rust gewisseld worden. Het is nog onduidelijk of hij woensdag in Athene mee kan doen in het Europa-Cupduel voor de Champions League tegen AEK.

Vitesse behaalde de eerste zege van de competitie. In de zesde wedstrijd won de Arnhemse club zaterdagavond met 2-0 van Sparta. Een overwinning die door trainer Neumann werd geplaatst in het kader van de return in de eerste ronde van UEFA-Cuptoernooi morgenavond tegen Parma. “Ik hoop dat deze uitslag de spelers moed geeft”, zei de Duitser die in Italië met zijn ploeg een 1-0 voorsprong moet verdedigen.

Vitesse moest twee wedstrijden binnen vier dagen spelen. Voor het duel met Sparta hinkte Neumann dan ook op twee gedachten. Enerzijds voelde hij er veel voor enkele basisspelers rust te geven, anderzijds was Vitesse er veel aan gelegen voor eigen publiek de eerste competitiezege van het seizoen binnen te halen. Uiteindelijk speelden de aanvallers Gillhaus en Helder ieder slechts een halve wedstrijd. Dat pakte goed uit. Gillhaus speelde een belangrijke rol bij het openingsoffensief en Helder scoorde kort voor tijd de bevrijdende 2-0.

MVV, dat tweede staat op de ranglijst, dankte de winst op Utrecht voor een groot deel aan Maurice Hofman. Tussen de 35e en 42e minuut maakte hij drie doelpunten. Daarvoor had hij in 115 wedstrijden in totaal zes keer gescoord.

Koploper FC Twente heeft vooralsnog in de competitie geen goed voetbal nodig om optimale resultaten te boeken. Heerenveen speelde in Enschede zijn beste wedstrijd van dit seizoen en overklaste Twente bijna anderhalf uur lang. Maar Twente won wel de vierde wedstrijd op rij. Dat had Twente vooral aan Heerenveen te danken. De Friezen faalden telkens in kansrijke posities, terwijl de thuisclub aan halve mogelijkheden genoeg had om te scoren.