'Snel datum vrede tussen Israel en Jordanie'

JERUZALEM, 26 SEPT. De Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres en de Jordaanse kroonprins Hassan zullen elkaar volgende week op uitnodiging van president Clinton in het Witte Huis in Washington ontmoeten.

Na hun ontmoeting zal volgens een hoge Israelische zegsman een datum worden bekendgemaakt voor de ondertekening van een Israelisch-Jordaans vredesverdrag.

Israel en Jordanië, die de facto al vele jaren in onderlinge vrede leven, maakten in juli formeel een eind aan hun 46 jaar oude staat van oorlog, waarbij Amerikaanse economische hulp aan Amman een belangrijke rol speelde. De twee landen beloofden toen verder te werken aan een volledig vredesverdrag. Het werd tot dusverre echter onwaarschijnlijk geacht dat Jordanië in de voetsporen van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie zou volgen en officieel vrede met Israel zou sluiten vóór er beweging zou komen in het vastgelopen vredesproces tussen Israel en Syrië. De Syrische president Assad heeft groot bezwaar tegen afzonderlijke Arabische vredesverdragen met Israel, die hemzelf in een nadelige positie brengen.

Verscheidene Israelische kranten meldden vandaag aanzienlijke vooruitgang in de Israelisch-Jordaanse vredesonderhandelingen. Zowel op het gebied van waterrechten en grensafbakening zou in geheime gesprekken een doorbraak zijn bereikt.

De Israelische premier Yitzhak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat zijn gisteren overeengekomen op 3 oktober in Kairo onderhandelingen te beginnen over de tweede fase van de Palestijnse autonomie. Met name de kwestie van Palestijnse verkiezingen en de daaraan gekoppelde herplaatsing van het Israelische leger zullen dan aan de orde komen. De PLO, die de autonome Gazastrook en het district-Jericho bestuurt, wil snel verkiezingen houden. Voor die tijd moet Israel immers zijn troepen terugtrekken uit de steden op de Westelijke Jordaanoever. Israel zegt zich zorgen te maken over de veiligheid in het gebied.

De sfeer op de top tussen Rabin en Arafat was meer ontspannen dan tot dusverre ooit het geval is geweest. Arafat bood Rabin een oude Tora-rol uit Jemen aan, en prees hem wegens de verbeterde samenwerking. (AP, AFP, Reuter)