Short bedreigd door vader van Kamski

LINARES, 26 SEPT. De Britse schaker Nigel Short is gisteravond in Linares door de vader van Gata Kamski, de oud-bokser Rustan Kamski, met de dood bedreigd. Dat meldde het Franse persbureau AFP. Short heeft aangifte gedaan bij de Spaanse politie. Hij speelt tegen de genaturaliseerde Amerikaan Gata Kamski in de halve finales van het toernooi om de wereldtitel van de PCA. Short won gisteren de vierde partij en bracht zijn achterstand terug tot 3-1.

Rustan Kamski, die in 1989 met zijn gezin van Rusland naar de Verenigde Staten emigreerde, kwam Short gisteravond tegen in een restaurant. Er ontstond een woordenwisseling waarin de Kamski luid en duidelijk Short met de dood bedreigde. Diverse mensen hoorden de woorden van de boze Kamski met stijgende verbazing aan.

De vader van de 20-jarige Gata is de vaste reisgenoot van zijn zoon. Bij vrijwel alle internationale wedstrijden is hij aanwezig. Het is niet de eerste keer dat Kamski senior voor incidenten zorgt.

In de andere halve finale hield de Brit Michael Adams zijn tegenstander Anand op remise. Na een zetherhaling werd op de 24ste zet het punt gedeeld. Anand leidt met 3,5-0,5.

Bij het Interpolistoernooi in Tilburg heeft Anatoli Karpov de eerste parij van zijn halve finale tegen Evgeni Barejev verloren. De andere halve finalepartij, tussen Ivantsjoek en Salov, eindigde in remise.

Na zes achtereenvolgende overwinningen dacht de 43-jarige FIDE-wereldkampioen wellicht dat hij zijn unieke prestatie van eerder dit jaar in Linares (ongedeeld toernooiwinnaar met de monsterscore van 11 uit 13) zou kunnen herhalen. Tegen Barejev begon Karpov in een eindspel plotseling onzeker te spelen en Barejev strafte dat genadeloos af. Vandaag is de tweede partij van de mini-match over twee partijen. In de onderlinge partijen tussen Barejev en Karpov had de FIDE-wereldkampioen tot gisteren een lichte voorsprong (3-2). Met wit won Barejev nog nooit van de meest succesvolle toernooispeler uit de schaakgeschiedenis.