Senaat VS wil einde aan operatie Haïti

WASHINGTON, 26 SEPT. Senator Sam Nunn, voorzitter van de commissie voor de strijdkrachten in de Amerikaanse Senaat, verwacht dat de Senaat deze week een uiterste datum zal vaststellen voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Haïti. Hij zei ook dat de schietpartij zaterdag in de Haïtiaanse stad Cap Haïtien waarbij tien doden vielen “zeker niet het laatste incident” in Haïti zou zijn. De Democraat Nunn, die deel uitmaakte van de Amerikaanse onderhandelingsdelegatie die vorige week zondag een akkoord tot stand bracht met de Haïtiaanse machthebbers over hun aftreden, is tegen het vaststellen van een datum voor terugtrekking van de Amerikaanse troepen. “Ik denk dat er een datum voor terugtrekking gesteld zal worden, maar ik hoop dat er wat flexibiliteit is voor de president”, aldus Nunn. Hij zei te hopen dat een onderscheid gemaakt zou worden tussen de eerste fase van de Amerikaanse interventie in Haïti en de tweede fase van de interventie, waaraan VN-troepen deelnemen.

De voorzitter van de Democraten in de Senaat, Newt Gingrich, zei gisteren voor de televisiezender CBS dat de Amerikaanse troepen “zo snel mogelijk” moeten worden teruggetrokken. Gingrich zei dat het Amerikaanse volk niet zat te wachten op “hinderlagen en alle dingen die mis kunnen gaan.”

De Amerikaanse minister van defensie William Perry zei gisteren voor de Amerikaanse televisiezender NBC dat de troepen ten minste tot begin 1995 in Haïti zullen blijven. Hij zei dat het incident in Cap Haïtien “typisch” was voor wat de militaire leiding tijdens de interventie in Haïti had verwacht.

Tijdens een toespraak in een kerk in Harlem zei president Clinton dat de operatie in Haïti helpt een einde te maken aan de schending van mensenrechten “die wij nergens tolereren maar die vlak voor onze voordeur gewetenloos is”. Clinton zei in de toespraak, waarin hij de schietpartij in Cap Haïtien overigens niet noemde, dat de interventie Haïti een “kans op stabiliteit” bood. (AP, Reuter)