Saneringen bij Crédit Lyonnais raken Nederland

Niet bekend

De financiële dagbladen in Parijs berichten vandaag dat de minister van financiën, Edmond Alphandéry wel bereid zou zijn 3 à 4 miljard franc (1 à 1,3 miljard gulden) nieuw vermogen in CL te stoppen, maar niet zonder dat de bank een duidelijke bijdrage levert aan verder herstel. Daar wordt dezer dagen pittig over onderhandeld.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse CLBN is de invloed van Parijs wellicht ook merkbaar in Nederland. De Nederlandse dochter is nog ver verwijderd van de doelstellingen die Parijs voor 1995 heeft opgegesteld. Over het eerste halfjaar behaalde CLBN een 4 à 5 procent rendement op het eigen vermogen, terwijl 12 procent de doelstelling is. CLBN wil naar een kosten-baten-verhouding van 1,6, terwijl over het eerste half jaar 1,32 werd gehaald, een ratio die veel slechter is dan de andere grote Nederlandse banken.

Volgens de woordvoerder is er in Nederland een studie gaande in hoeverre de baten omhoog kunnen worden gebracht. Lukt dat niet voldoende dan zal CLBN de kosten omlaag brengen door arbeidsplaatsen te schrappen. Met hoeveel het aantal arbeidsplaatsen in Nederland terug zal lopen kon hij nog niet zeggen. Daarover zullen in de komende maanden nieuwe mededelingen volgen.

In de Franse pers worden vooral de Belgische en Duitse dochters genoemd als slachtoffers voor grote sanering. In tegenstelling tot enkele recente Europese aankopen dragen de Amerikaanse CL-banken goed bij aan de winst, en zijn daarom goed verkoopbaar. Het is de vraag hoe hoog de Franse staat de nood gestegen acht of ook dat soort dochters moet worden afgestoten. Daarvan zou in Nederland geen sprake zijn, aldus de woordvoerder.

De grootste problemen blijken zich voor te doen bij de onroerend goed-portefeuille, de dubieuze kredietlanden en de filmindustrie, financieringen die via de Nederlandse dochter zijn afgesloten. De branche van filmfinanciering is een terrein van grote zorg dat steeds nieuwe bijzondere voorzieningen vraagt.