Oud kiest voor jong

In april strandde een eerste poging op tijdgebrek, maar nu komt het er dan toch van. Het Algemeen Ouderenverbond (AOV), zes zetels in de Tweede Kamer, krijgt een jongerenafdeling. Voorzitter M. Batenburg maakte het heuglijke feit zaterdag bij de opening van het landelijk partijbureau in Eindhoven bekend. Zijn kleindochter Esther (22) is een van de initiatiefnemers. Volgens Esther heeft het AOV “de sympathie van veel jongeren”, omdat “ze opkomen voor de zwakkeren”.

Morgenavond vergadert de jongerenafdeling-in-oprichting voor het eerst. Dan zullen Esther Batenburg, Esther Leemans en Theo Beenen een plan van aanpak opstellen. Voorlopig is alleen duidelijk dat er “veel ideeën” leven en dat de jongerenafdeling “alle gedachten van alle leeftijden wil samenbrengen”.

Op het nieuwe partijbureau is met instemming op het initiatief gereageerd. Volgens secretaris L.S. Dost is de belangstelling van jongeren voor de partij “bepaald groot” te noemen. Van de duizend leden is zo'n tien tot vijftien procent jonger dan dertig. Ook de veertigers zijn “zwaar vertegenwoordigd”. Het gaat, zegt Dost, om kinderen en kleinkinderen die “niet langer kunnen aanzien hoe het tegenwoordig in het bejaardenhuis toegaat”. “Zij trekken zich het lot van de ouderen aan.”

Dit najaar begint Dost een ledenwerfcampagne “onder de totale Nederlandse bevolking”. Hij streeft naar honderdduizend leden. “Dat is zeer ambitieus, maar ik denk dat het kan.” Om te beginnen zal het AOV vrijdag op de Dag van de Ouderen in Den Haag met een stand vertegenwoordigd zijn. Een subsidie voor de jongerenafdeling lijkt in zicht. Het ministerie van VWS heeft de criteria voor subsidies aan jongerenorganisaties onlangs aangescherpt tot 750 betalende leden in ten minste vijf provincies, maar “die komen er wel”. (GP)

    • Gretha Pama
    • Mark Kranenburg
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink