Nieuwe Libération laat nog op zich wachten

PARIJS, 26 SEPT. Na de bevrijding van Parijs, die 25 augustus groots werd gevierd, zou 26 september de nieuwe Libération komen. De niet geringe verwachtingen zijn nog even niet uitgekomen. Het geheel vernieuwde ochtendblad was vanmiddag om één uur in Parijs nog niet te koop. De spanning wordt alleen maar groter.

Frankrijk beleeft een krante-revolutie. De derde levensfase waarin het 21 jaar oude progressieve weekblad in krantegedaante vandaag terecht komt, staat niet alleen. Ook de aan het einde van de Tweede wereldoorlog bedachte krant van gezaghebbend debat, Le Monde, heeft aangekondigd in december in sterk vernieuwde vorm te zullen verschijnen.

Het zijn niet alleen nieuwe inzichten over schrijvende journalistiek in het tv-tijdperk die de vernieuwingen ingeven. De economie van het landelijke dagbladbedrijf is ook zorgelijk. Le Monde maakte vorig jaar weer verlies, na herstel uit een vorig dal. De nieuwe informatieve krant voor metro-reizigers InfoMatin loopt journalistiek goed maar verliest geld. En zelfs Le Figaro, het vlaggeschip van krantenmagnaat Robert Hersant, verdient lang niet meer zo veel geld als jaren zeker leek. Libération hoopt binnen vijf jaar 40 procent meer dan haar huidige 170.000 lezers te hebben gewonnen.