Militaire attaché blijkt onvoldoende diplomatiek

DEN HAAG, 26 sept. De militaire attaché in Kairo, kolonel F. Brackel, is door het hoofd personeel Koninklijke Landmacht gesommeerd naar Nederland terug te komen. Brackel heeft zich volgens Defensie als attaché ondiplomatiek gedragen. In overleg met het ministerie van buitenlandse zaken is hij daarom door Defensie teruggeroepen.

Brackel (53) kwam vorig jaar al in opspraak omdat hij een Egyptische butler had ontslagen die volgens het ambassadepersoneel al jaren uitstekend functioneerde bij de vorige militaire attachés. Ook waren er moeilijkheden met het huren van een huis. Daarbij trad Brackel, volgens andere Nederlanders aan de ambassade verbonden, zo 'kordaat' op tegenover Egyptenaren dat zij zich daardoor gediscrimineerd voelden. Klachten van het Egyptische ministerie van defensie hebben er uiteindelijk toe geleid dat Brackel moet terugkeren naar Nederland.

Bij de Landmacht wordt toegegeven dat bij het uitzenden van Brackel fouten zijn gemaakt. Hij was een goed troepencommandant maar zijn diplomatieke gaven waren kennelijk beperkt, zo wordt nu opgemerkt. Vorig jaar al waren er klachten over het functioneren van Brackel maar de personeelsdienst van de Landmacht had goede hoop dat de militaire acttaché, die zowel in Egypte als Turkije was geaccrediteerd, zich zou aanpassen. Dat is niet gebeurd en daarom wordt de kolonel alsnog teruggeroepen.