Leiders extremisten gedood in Algerije

ALGIERS, 26 SEPT. De Algerijnse veiligheidsdiensten hebben het afgelopen weekeinde twee leiders gedood van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), de gewelddadigste van de extremistische moslim-organisaties in Algerije. Moslim-extremisten op hun beurt worden beschuldigd van de moorden op twee politici en twee journalisten.

Gisteren werd de dood gemeld van Ali Kouider Benyahia, alias sjeik Boualem, GIA-leider in West-Algerije. Sjeik Boualem was de oprichter van de Falanx van de Dood, die is gespecialiseerd in 'executies' van tegenstanders. De Falanx van de Dood, die met name veteranen uit de Afghaanse burgeroorlog omvat, zou eveneens verscheidene buitenlanders hebben vermoord.

Zaterdag hadden de veiligheidsdiensten al bekendgemaakt in de zuidelijke regio Biskra Si Abdallah te hebben gedood, alias Abou Mériem, die in oktober het ultimatum had getekend waarin buitenlanders werd opgedragen Algerije te verlaten op straffe des doods. Tussen maandag en vrijdag waren al oevr het hele land in totaal nog eens 32 moslim-extremisten door leger en politie gedood, aldus het Algerijnse persbureau APS. Deze bekendmakingen geven aan dat de politieke concessies van het Algerijnse bewind aan het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), zoals de vrijlating uit de gevangenis van de twee hoogste FIS-leiders bepaald geen bestand tussen de veiligheidsdiensten en de gewapende groepen hebben meegebracht.

Een lid van de vroegere eenheidspartij, het Nationaal Bevrijdingsfront (FLN), die uit zijn woning in het oosten van het land was ontvoerd, is donderdag met doorgesneden keel teruggevonden. Voorts werd een activist van het overwegend Berberse Front van Socialistische krachten (FFS) doodgeschoten in Thenia, 50 kilometer ten oosten van Algiers. In Tipaza, ten westen van Algiers, werd een persfotograaf, Mouloud Barroudi, doodgestoken. In een oostelijke voorstad van Algiers werd een journalist van het Algerijnse persbureau doodgeschoten. In totaal zijn sinds mei 1993 nu zeventien journalisten in Algerije vermoord. De GIA heeft het mereendeel van deze moorden voor zich opgeëist. Meer dan 10.000 mensen zijn om het leven gekomen sinds begin 1992 de gewelddadige machtsstrijd begon tussen autoriteiten en radicale moslims die een islamitisch bewind in Algiers willen installeren. (AFP, Reuter, AP)