Lagere koersen in Londen zorgen voor slap Damrak

AMSTERDAM, 26 SEPT. De beurs van Londen, waar de aandelenkoersen over een breed front daalden, was vanmorgen de belangrijkste barometer voor de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Angst voor de verkoop van een pakket aandelen Akzo Nobel door de Zweedse overheid drukte de koers van het chemieconcern.

AMSTERDAM De AEX-index, die vrijdag sloot op 403,61 punten, kwam vanmorgen weer in de buurt van de 'magische' 400-punten-grens. Omstreeks het middaguur stond de index op 401,39, ruim een half procentpunt lager dan eind vorige week. De koers van de Amerikaanse dollar, die vanmorgen iets hoger was dan vrijdag, stuwde de koersen op het Damrak aanvankelijk kort na opening omhoog. Maar al snel zakte het gunstige sentiment in en noteerden veel fondsen lagere koersen. De omzetten bleven vanmorgen laag.

Het aandeel Akzo Nobel was vanmorgen flauw gestemd. Volgens handelaren werd dit veroorzaakt doordat er een pakket aandelen boven de markt hangt. De Zweedse overheid verwierf ten tijde van de fusie tussen Akzo en Nobel een pakket aandelen Akzo met de optie deze in november te verkopen. Beleggers namen hierop vandaag vast een voorschot door aandelen Akzo op de markt aan te bieden. De koers van Akzo Nobel stond rond het middaguur op een verlies van 1,10 gulden op 205,50 gulden. Volgens een handelaar stoten veel beleggers op dit moment hun Akzo Nobel-aandelen af in ruil voor stukken DSM. Aan de koers van DSM was dat vanmorgen amper te zien, al handhaafde het aandeel zich relatief redelijk in de dalende markt. DSM stond aan het begin van de middag op 151,60 gulden, een dubbeltje lager dan de slotkoers van vrijdag.

De perikelen rondom de notering van CSM bleef het voedingsfonds parten spelen. De koers verloor in de loop van de morgen 1,40 gulden en kwam op 66,10 gulden. De koers van CSM lijdt onder de dreiging van verwijdering van de beurs binnen een jaar. Hoewel over de beurstoekomst van CSM nog altijd geen duidelijkheid bestaat en het concern tal van rechtszaken voert tegen eventuele verwijdering, doet deze onrust de koers allesbehalve goed.

In de uitgevershoek daalde de koers van VNU 2,40 gulden tot 192 gulden. Wolters Kluwer verloor tweekwartjes op 117,50 gulden nadat het eerder in de morgen nog lager noteerde. In de havensector verspeelde Pakhoed vier dubbeltjes op 47,70 gulden. Van Ommeren stond aan het begin van de middag op minimale winst, een dubbeltje hoger op 46,80 gulden.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio sloten vanmorgen licht lager dan afgelopen vrijdag. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 19,31 punten tot 19.814,36. Er was weinig te beleven nu de afsluiting van de eerste helft van het lopende boekjaar in het Japanse bedrijfsleven nadert. Beleggers hebben een afwachtende houding aangenomen.