In schietpartij met politie; Doden Haïti door optreden mariniers VS

PORT-AU-PRINCE, 26 SEPT. Amerikaanse mariniers hebben zaterdagavond in de Noordhaïtiaanse stad Cap Haïtien tien Haïtiaanse politieagenten en 'attachés' doodgeschoten. Het was het ernstigste incident sinds de Amerikaanse interventie in Haïti een week geleden is begonnen.

De schietpartij werd gisteren gevolgd door het plunderen van politiebureaus en kazernes in Cap Haïtien door de plaatselijke bevolking. Daarbij werden wapens en identiteitskaarten buitgemaakt.

Volgens kolonel Tom Jones van het 1.800 man sterke mariniersdetachement in Cap Haïtien is het onduidelijk hoe de schietpartij zaterdagavond precies is begonnen. Hij zei dat tijdens een demonstratie van de bevolking tegen de politie een politieman met zijn UZI-machinepistool had gezwaaid, waarop Amerikaanse mariniers het vuur openden. De schietpartij duurde nog geen tien minuten.

Kolonel Jones zei tegen verslaggevers die door het Amerikaanse leger vanuit Port-au-Prince naar Cap Haïtien waren overgevlogen, dat hij hoopte dat een Amerikaanse marinier als eerste had geschoten. “We leren onze mensen om niet te aarzelen in dit soort situaties”, aldus de kolonel. Naast de tien doden zouden nog vijf Haïtianen en een tolk van de Amerikaanse mariniers gewond zijn geraakt.

De Haïtiaanse legerleider generaal Raoul Cédras bracht gisteren in gezelschap van de commandant van de Amerikaanse strijdmacht in Haïti, generaal Henri H. Shelton, een bliksembezoek aan Cap Haïtien. Volgens marinierskolonel Jones zou Cédras hem hebben beschuldigd van genocide en hebben geëist dat Jones voor de krijgsraad wordt gebracht. De Amerikaanse legerleiding staat evenwel achter het optreden van de mariniers.

President Clinton herhaalde gisteren in een kort communiqué naar aanleiding van het incident dat de manschappen de opdracht hebben om geweld te gebruiken indien dat nodig is.

Pag.5: Aristide wil zitting parlement

De gebeurtenissen in Cap Haïtien volgden kort na het vertrek van de Amerikaanse minister van defensie William Perry en de voorzitter van de chefs van staven, generaal John Shalikashvili, die zaterdag Port-au-Prince bezochten.

In de wijk Carrefour van Port-au-Prince trachtte een menigte tijdens een demonstratie van Aristide-aanhangers een van de attachés te lynchen, nadat deze met een machete op iemand had ingehakt. De Haïtiaanse politie gebruikte traangas om de menigte te verdrijven en de attaché te bevrijden uit een open toilet waarin hij was gegooid. Tot zover onze correspondent.

De verdreven president Jean-Bertrand Aristide heeft vanuit Washington het Haïtiaanse parlement opgeroepen woensdag tijdens een spoedzitting in Port-au-Prince bijeen te komen om te besluiten over een amnestie-wet voor de Haïtiaanse militaire junta. Aristide heeft de VN daarnaast gevraagd om verzachting van het handelsembargo tegen Haïti. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher heeft gisteren de vroegere president Carter bezocht die vorige week zondag een akkoord sloot met de Haïtiaanse junta over hun aftreden. Het bezoek moest “misverstanden” in de toekomst over de Amerikaanse missie in Haïti voorkomen, aldus Christopher. (AFP)

    • Reinoud Roscam Abbing