In gerenoveerde Kuip leidt de reservebal een veel drukker bestaan

ROTTERDAM, 26 SEPT. Het was niet meer dan een flets zonnetje, maar toch verlangde Feyenoord-verzorger Gerard Meijer gistermiddag op de bank tijdens de competitiewedstrijd tegen Willem II “naar zijn zwembroekje”. Ook trainer Wim van Hanegem noemde de nieuwe dug-out van De Kuip “een beetje warm”. De verplaatsing van de dug-outs naar de zonzijde van het speelveld is een van de vele veranderingen die het vernieuwde Feyenoord-stadion afgelopen zomer onderging.

Dertien mei, de dag na de bekerfinale Feyenoord-NEC, namen aannemers bezit van het sportcomplex in Rotterdam-Zuid. Hoewel de ingrijpende renovatie - kosten 115 miljoen gulden - nog lang niet is afgerond en grote delen van het stadion gesloten blijven tot de oplevering op 7 november, waren de nieuwe contouren van De Kuip gisteren bij het eerste thuisduel van Feyenoord in de nieuwe competitie al goed zichtbaar.

Het stadion is geheel overkapt en voorzien van blauwe kuipstoeltjes, die fel afsteken tegen de rood geschilderde trappen. Op de Maastribunes geven enorme VIP-boxen het stadion een eigentijdse allure. De glazen cellen zijn verbonden met het nieuwe Maasgebouw, een luxueus bedrijvencomplex dat tegen het stadion is aangebouwd. Rond het speelveld is een gracht gegraven, waardoor de publieksonvriendelijke hekken konden verdwijnen. Nadeel van zo'n gracht is wel, zo bleek gistermiddag, dat de bal er regelmatig voor lange tijd in verdwijnt. In het nieuwe Feyenoord-stadion leidt de reservebal een veel drukker bestaan.

De gerenoveerde Kuip oogstte gisteren alom waardering. Toen de stadionspeaker voor de wedstrijd om een 'applausje voor de bouwers' vroeg, gaven de 26.078 bezoekers een ovationeel applaus dat dezelfde middag niet meer werd overtroffen. Overigens klinkt een open doekje door de overkapping anders dan voorheen. “Benauwder”, meent Feyenoord-spits John van Loen. “Sfeervoller”, zegt oud-collega Peter Houtman. Ook lijkt het stadion na de verbouwing volgens linksbuiten Regi Blinker beslist groter: “Bij de warming-up heb ik nog gevraagd of het veld kleiner was gemaakt. De tribunes lijken echt groter.”

Cabaretier Gerard Cox, trouwe bezoeker van De Kuip sinds 1945, noemt de verbouwing “een ongelooflijke prestatie”. “Vijf jaar geleden zat de club nog aan de grond. Moet je nu eens kijken, wat hier in vier maanden is gerealiseerd. Als De Kuip in Amsterdam had gestaan, dan zou deze verbouwing wekelijks op de televisie zijn geweest”, aldus Cox, die nog even moet wachten op zijn twee, à raison van ƒ 6.000 per seizoen verworven business-seats.

Hoewel gisteren voor het eerst in maanden in De Kuip werd gevoetbald, bleek de grasmat in opvallend slechte conditie. “Zo'n slecht veld past eigenlijk niet bij zo'n mooi stadion”, beweerde verdediger Errol Réfos na afloop van Feyenoord-Willem II. Een teleurgestelde John van Loen schreef de matige mat toe aan de popconcerten van Pink Floyd: “Je hoort te winnen in zo'n mooi stadion, maar misschien verdient dit Feyenoord wel geen beter veld.”