Ex-hoofdredacteur legt beslag op banktegoed

LEEUWARDEN, 26 SEPT. Voormalig hoofdredacteur B.J. Nuys van het Friesch Dagblad heeft beslag laten leggen op een banktegoed van de krant. Nuys eist dat de krant hem 75.000 gulden betaalt, omdat het werken hem tot drie keer toe onmogelijk is gemaakt nadat hij zijn terugkeer als hoofdredacteur met hulp van de rechter had afgedwongen.

Wegens verschil van mening over de toekomst van de krant werd Nuys in december vorig jaar geschorst door het bestuur van de Provinciale Persvereniging, uitgever van de krant. Nuys spande een kort geding aan, waarbij de Leeuwarder rechtbank Nuys in het gelijk stelde. De hoofdredacteur moest anderhalve maand later echter definitief het veld ruimen toen de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbond wegens een “onherstelbare vertrouwensbreuk” met het bestuur. Volgens Nuys is hij na zijn korte terugkeer tenminste drie keer belemmerd in zijn functioneren als hoofdredacteur door met name de interim-directeur. Die zou onder meer aan de bevoegdheden van de hoofdredacteur hebben getornd. Volgens de advokate van Nuys, R. Kamsma, vloeit de beslaglegging voort uit het vonnis van de rechtbank. De advokaat van het Friesch Dagblad mr. J.B. Dijkema heeft vandaag een kort geding aangevraagd om de beslaglegging op te heffen. Dijkema vindt dat Nuys “geen sterke” argumenten heeft voor de beslaglegging. “Dit is kinnesinne. Nuys kan niet ophouden met procederen.” De ontslagen hoofdredacteur heeft nog een juridische procedure tegen de kleinste zelfstandige regionale krant van Nederland lopen bij het kantongerecht. Hij eist daarin uitbetaling van 41 vakantiedagen en 100 ATV-dagen, ongeveer 60.000 gulden.