Enkelblessure Sampras helpt Zweeds tennis aan overwinning op VS

ROTTERDAM, 26 SEPT. De tennisteams van Rusland en Zweden hebben zich dit weekeinde geplaatst voor de finale van het toernooi om de Davis Cup. De Russen onttroonden in Hamburg de Duitsers met 4-1. Zweden profiteerde in Gothenburg van een blessure van Pete Sampras en versloeg de Verenigde Staten na een 2-0 achterstand alsnog met 3-2. De finale wordt van 2 tot 4 december gespeeld in Rusland.

Zweden was vrijdag met 2-0 achter komen te staan door nederlagen van Stefan Edberg tegen Todd Martin en Magnus Larsson tegen Pete Sampras. Zaterdag won het sterke Zweedse dubbel Appel/Bjorkman in vier sets van Stark en Palmer. Zondag moest Pete Sampras na de eerste, met 6-3 verloren, set opgeven tegen Edberg. Sampras, die de hele zomer niet kon spelen wegens een enkelblessure, had ditmaal last van een gescheurde spier bij zijn hamstring. Die was vrijdag gebeurd tijdens de partij tegen Larsson. Sampras is vermoedelijk twee tot vier weken uitgeschakeld.

“Ik wist dat ik niet kon winnen”, zei Sampras. “Het had geen zin om op één been door te spelen en een zware blessure te riskeren.” In de laatste, beslissende partij won de nummer 32 van de wereld, Larsson, gesteund door de gelijke stand en het opzwepende publiek, van de nummer zes Martin: 5-7, 6-2, 6-2 en 6-4.

Zweden heeft de Davis Cup al vier keer gewonnen, voor het laatst in 1987, en was bovendien vier keer verleizend finalist. De overwinning van gisteren deed denken aan de onverwachte zege in 1984, toen Zweden thuis won van een Amerikaans team met Jimmy Connors en John McEnroe, de enige keer dat Zweden van Amerika wist te winnen.

Rusland bereikte voor het eerst in de geschiedenis de finale. Ten koste van Duitsland dat sinds de finale van 1985 in München tegen Zweden geen Davis-Cupduel meer in eigen land had verloren. De basis werd vrijdag gelegd. Stich verloor toen van Volkov. Later bleek dat Stich voor de partij met de dood was bedreigd door een anonieme beller. Dezelfde man, die zich had geïntroduceerd als een fan van Becker, belde een dag later terug met de mededeling dat het een grap was geweest.

“Ik was doodsbang”, zei Stich. “Het was onverantwoordelijk dat men een loopje nam met de veiligheidsmaatregelen. Zeker na het geval met Seles. Dit zal gevolgen hebben voor mijn verdere deelneming aan het Davis-Cuptoernooi. Ik heb een lijst met maatregelen die de Duitse bond voortaan moet nemen.” Pas anderhalf uur voor het dubbelspel besloot Stich toch aan de zijde van Braasch te proberen iets te doen aan de achterstand van 2-0. “Maar prettig voelde ik me niet”, zei hij.

De Russen beslisten zaterdag de wedstrijd door het dubbelspel te winnen. Jevgeni Kafelnikov en Andrej Olhovski versloegen Stich en Karsten Braasch na drie uur en veertig minuten in de vijfde set 10-8. Gisteren verloor Stich ook van Kafelnikov (7-5 en 6-3) en won Karbacher van Volkov (6-4 6-1).

In de serie promotie/degradatiewedstrijden plaatsten Zuid-Afrika, België, Australië, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland, Italië en Kroatië zich voor de wereldgroep, waarin volgend jaar ook Nederkand weer uitkomt.