Cubanen willen Daf-bussen van vervoersbedrijf

SCHIPHOL, 26 SEPT. Cuba wil 110 Daf-bussen van de gemeentelijke Nederlandse vervoersbedrijven overnemen. Dit bleek gisteren bij terugkomst op Schiphol van een Nederlandse handelsdelegatie naar Cuba.

“Daf-bussen zijn in Cuba net ovens, maar verder waren ze tevreden over een eerste zending bussen.” aldus H. Smaal, adviseur van de vervoersbedrijven. De warmte in Cuba leidt geregeld tot oververhitting van de motoren van de bussen. Toch willen de Cubanen onder dezelfde condities: 100 betalen, 10 gratis nog een zending hebben. Vorig jaar zijn 110 bussen door het Rotterdams gemeentelijk vervoersbedrijf verkocht aan het busbedrijf van Havana.

“Cuba heeft economisch grote mogelijkheden, maar Nederlandse investeerders zijn huiverig de eerste stap te zetten.” zei voorzitter R. de Vilder van de Amsterdamse Kamer van Koophandel die de 22-koppige delegatie leidde. “De Nederlandse regering zou daarom snel met Fidel Castro tot een regeling moeten komen, die buitenlandse investeerders dezelfde behandeling geeft als lokale bedrijven.”

De Vilder heeft kritiek op de Nederlandse regering. Nederland wil geen economische betrekkingen met het communistische Cuba aanknopen, zolang de mensenrechten worden geschonden. Volgens De Vilder hebben Spanje en Italië wel nauwe banden met Cuba. “Bovendien onderhoudt Nederland economische betrekkingen met landen waarmee het met de mensenrechten minder is gesteld,” aldus De Vilder.

“Het juiste ogenblik om de oversteek naar Havana te maken is aangebroken”, meldde De Vilder. Nadat zo'n vier jaar geleden 's lands grootste inkomstenbron de verkoop van suiker aan de voormalige Sovjet-Unie weg is gevallen, werkt Cuba volgens De Vilder aan een herstelplan. Cuba privatiseert de telecommunicatiemarkt en het landbouwbeleid. Boeren krijgen, boven bepaalde produktiequota, het vrije vruchtgebruik van de grond voor eigen handel. Ook wil Cuba steden renoveren en is er een grote (vervangings-) markt voor vervoermiddelen (bussen en treinen).

Volgens De Vilder heeft echter de ontwikkeling van het toerisme van Cuba de eerste prioriteit gekregen. “Er liggen dus veel kansen, maar we moeten er snel bij zijn.” De Nederlandse delegatie was vorige week namelijk niet alleen. Ook missies op regeringsniveau uit Groot Brittanië, Mexico en Canada werden door Castro ontvangen.

Delegatielid T. Bas, directeur van hotelketen Golden Tulip International, doet sinds vorig jaar de eerste praktijkervaring op in Cuba. Golden Tulip heeft het management van twee hotels in Havana overgenomen.

Inmiddels is Golden Tulip met de Cubaanse toeristische onderneming Cubanacan en een aantal buitenlandse investeerders een joint-venture aangegaan. Die laat in Cuba zes hotels neerzetten. De bouw van het eerste hotel begint komend voorjaar.

Volgens directeur Bas heeft het toerisme van de regering-Castro prioriteit gekregen omdat het harde valuta genereert. Het politieke risico van zijn investering houdt Golden Tulip binnen de perken. “We delen het risico door samen te werken met lokale mensen, die de markt kennen”, aldus Bas. In Cuba ziet hij een aantrekkelijk vakantieland door de grote historische waarde van de cultuur en het warme klimaat.